Celý nápad vlastně vznikl před objektivem Honzova (21) fotoaparátu, kdy v rámci svého projektu zaznamenával neduhy metropole. „Pak jsme si řekli, že bychom to posunuli dál a na problémy s nepořádkem jen neupozorňovali, ale rovnou je řešili,“ řekl Blesku Patrik. Zrodil se tak společný projekt s názvem Lepší město, v kterém své kroky za zlepšení stavu veřejného prostoru oba kluci zveřejňují na Instagramu. Tam také získávají další přívržence myšlenky, že pro čistější metropoli stačí vteřiny úsilí. „Je to jednoduché, je to pro každého,“ shrnují oba kluci, kteří projektem netouží proslavit sebe – proto také vystupují anonymně.

Svým projektem Lepší město se Honza a Patrik snaží ukázat, že pro čistější metropoli stačí pár vteřin, maximálně minuty.
Autor: Tonda Tran

Projekt, který už na sociální síti Instagram sledují a podporují stovky lidí, se zrodil před několika týdny. „Je jasné, že opravit třeba fasádu vestibulu metra obyčejný člověk nemůže, je ale spousta menších věcí, které se dají zvládnout po cestě do práce,“ věří kluci. Podle nich by pro úklid metropole stačily vteřiny. „Skoro každý den sice na uklizené místo někdo zahodí nový odpad, ale my si myslíme, že je pořád více lidí, kteří chtějí mít kolem sebe čisto,“ řekl Honza.

A tak chodí po Praze s batohem, ve kterém mají ředidlo, hadry a rukavice, což se jim hodí zejména při čištění čmáranic ze zastávek, košů, zábradlí a podobně. Zvedají plechovky, prázdné láhve, zahozené papíry, zkrátka cokoliv, co někdo ledabyle zahodil. Během okamžiku tenhle odpad, který spousta dalších lidí překračuje, házejí do popelnic a košů. Kupodivu u toho občas schytají i podezíravé pohledy a dotazy.

"Streetworkoutové hřiště u Viktorky na Žižkově bylo již delší dobu posprejované a počmárané grafity a tagy. Chceme #lepsimesto, a tak jsme jej celé vyčistili," napsali kluci na Instagram k fotce.
Autor: Honza a Patrik (Lepší město)

Když například nedávno navečer vyrazili k věžím na mostě Legií, kde se v historii vybíralo mýtné, a čistili je od polepů a čmáranic, čekali, kdy je zastaví hlídka. „Lidé si často myslí, že naopak my jsme ti sprejeři, většinou jsme totiž v černém a máme na hlavách kapuce,“ smějí se kluci. „Nevěří nám, že uklízíme a čistíme dobrovolně, občas si myslí, že to děláme jako ‚veřejně prospěšné práce‘ za trest. Když ale pochopí, co a proč děláme, jsou nadšení,“ řekl Patrik.

"Dnes jsme trochu přecenili rychlost naší práce a nestihli jsme celou část. Určitě se k tomuto historickému místu u Národního divadla brzy vrátíme a práci dokončíme. Pokud i vy chcete #lepsimesto, přiložte ruku k dílu a pomozte nám," napsali kluci po zásahu u věže na mostě Legií.
Autor: Honza a Patrik (Lepší město)

Honza, student vysoké školy, i Patrik, mladý podnikatel, by rádi motivovali ostatní. „Jedna věc denně, která nezabere víc, než deset vteřin. To úplně stačí,“ zdůraznil Honza, proč si myslí, že jejich projekt má smysl a skutečně městu pomůže. „To je způsob, jak může každý z nás opravdu něco udělat, ne jen třeba obesílat městské části s tím, co a kde ‚by se mělo udělat‘, ale jít a začít u sebe,“ uzavřeli oba, než se z vyhřáté kavárny vydali do promrzlé Prahy změnit ji v Lepší město.

Jak Honza a Patrik také zasahují, zjistíte na jejich instagramu:

https://www.instagram.com/lepsimesto/

Inspiraci našli ve světě

Za nápadem na Lepší město je i inspirace až z Thajska, kde úspěšně funguje projekt Trash Hero, tedy „Odpadkový hrdina“. Posláním Trash Hero je nejen samotný úklid, ale i sdružování dalších skupin i jednotlivců, kterým není jejich okolí lhostejné. Sbírají odpadky, vysvětlují dětem i dospělým, jaký vliv má odpad na místní a globální prostředí. Vytvářejí programy na snížení a lepšího nakládání se stávajícím odpadem, motivují ostatní, aby se stali Trash Heroes v každodenním životě.

Fotogalerie
10 fotografií