Jaroslav se po úrazu hlavy a cévní mozkové příhodě stal bezdomovcem. Na běžný život si už dál nemohl vydělávat jako za plného zdraví, peníze mu ubývaly, až jednoho dne nezaplatil účty a ocitl se na ulici. Na všechno zůstal sám, v době nejvyšší nouze neměl nikoho, na koho by se mohl obrátit. Uvedl, že měl bratra-dvojče, ten ale před několika lety zemřel. 

Před rokem a půl se na něj ale obrátilo štěstí, když se z ulice dostal do azylového domu na Žižkově. „K nám se dostal v květnu 2018 díky intervenci kolegů z terénního programu, kteří ho prvotně kontaktovali,“ uvedla mluvčí pražské pobočky NADĚJE Gabriela Sčotková. 

Nyní se v azylovém domě snaží vyřešit umístění Jaroslava do domova důchodců, popřípadě jiné sociální služby. Jaroslav má podle sociální pracovnice azylového domu porušené řečové centrum, vyjadřuje se pouze jedním slovem a také má částečně ochrnutou levou část těla a jeho pohyb je ztížený. 

Nutná péče

„Bohužel pan Jaroslav nepatří ani k nám do azylového domu, což je preventivní služba. Pan Jaroslav patří do služeb sociální péče, tedy například do domova pro seniory nebo do domova se zvláštním režimem, kde by se o něj dokázali adekvátně postarat i po zdravotní stránce,“ popsala pro Blesk.cz Sčotková. 

Chybí peníze

Sehnat nějaké takové místo je ale velmi těžké. Jaroslav má velmi nízký příjem. V současné době pobírá dávky pomoci v hmotné nouzi, což činí 3410 Kč měsíčně, a doplatek na bydlení, kterým hradí pobyt v azylovém domě. 

„Tím, že má nízký příjem, tak téměř na žádný domov důchodců nedosáhne a na takzvaná ‚sociální lůžka‘ se obvykle čeká tak dlouho, že se toho nakonec lidé bez domova a se zdravotním handicapem ani nedočkají. Dokud se nenajde adekvátní bydlení, bude u nás, i když víme, že potřebuje zcela jinou péči,“ dodala Sčotková.

V případě, že byste chtěli Jaroslavovi a ostatním lidem bez domova pomoci, můžete přispět neziskové organizaci NADĚJE, která lidem v nouzi pomoc poskytuje. Jak přispět, najde zde nebo tady.