Už jako malý kluk byl Ondra tvůrčí a zdálo se, že je předurčen k inženýrství. „Neustále jsem něco stavěl, konstruoval a tvořil. Obří vesmírné lodě z Lega, domino, které většinou zabralo celý můj pokoj, nebo vysoké věže, které jsem stavěl a balancoval,“ svěřil se student, že dráha umělce ho nikdy nenapadla. A to opravdu dlouho. 

Nebyl to můj dětský sen

Ve škole mu to sice šlo, ale nebyl si jistý, čím jednoho dne bude. „Na gympl jsem šel, protože jsem nevěděl, kam na vysokou. Následně jsem se rozhodl studovat biomedicínu, protože mě bavila matematika a fyziologie, ale ne natolik, abych šel na Matfyz nebo na standardní medicínu,“ rozpovídal se s úsměvem o své cestě plné odboček sedmadvacetiletý student.

Že má chuť živit se uměleckým oborem, oznámil rodině v tu nejlepší chvíli. „Právě jsem dokončil bakalářské studium na ČVUT. Rodiče věděli, že svůj veškerý volný čas trávím výrobou šperků od svých zhruba 18 let. Ale i tak si myslím, že je nenapadlo, že bych ze studia biomedicínského inženýrství přeskočil na UMPRUM,“ vyprávěl, jak mu rodiče byli oporou a odbočení z cesty mu ani chvíli nerozmlouvali.

Proč právě šperk?

Proč ho fascinuje právě šperk? „I když mám zkušenosti s většími objekty, a to i do interiérů, výhradně se věnuji šperku. Miluji práci s materiálem a šperk mi právě díky svému měřítku umožňuje pracovat úplně s čímkoliv,“ vysvětlil Ondřej, že právě u tak malého výrobku má podle svého mínění mnohem větší šanci experimentovat, než kdyby vyráběl velké skulptury. 

Do budoucna doufá, že se svou tvorbou uživí. „Mým snem je mít vlastní dílnu, showroom. Nejlépe u Stromovky nebo Grébovky, abych si mohl jít kdykoliv zaběhat a vyčistit si hlavu od práce. Ale můj hlavní plán je mít šperky v zahraničí a cestovat. Spojit příjemné s užitečným,“ prozradil šperkař.

Festival Pokoje

Tvorbu Ondřeje Stáry můžete letos vidět v rámci festivalu Pokoje, který představuje mladé talentované tvůrce nejrůznějších oborů designu. Festival startuje v pátek 9. listopadu večer. Ondřej je přitom jedním ze studentů dvou ateliérů - K.O.V. pod vedením Evy Eisler z pražské UMPRUM a ateliéru kovu a šperku pod vedením Petra Vogela z plzeňské FUD. Tématem letošních pokojů je Ozvěna, která se odráží i na tomto společném projektu, na kterém se Ondřej podílel.

Hrajeme si na takovou tichou poštu. Řetěz si navzájem posíláme (mezi Plzní a Prahou - pozn. red.) a každý student má za úkol připojit své vlastní oko na oko předešlé. Vím tedy, jak řetěz vypadal, když jsem připojoval své oko, ale nevím, jak vypadá teď po příspěvcích dalších lidí,“ vysvětlil šperkař originální pojetí řady tvůrců v jednu výslednou instalaci.

Fotogalerie
10 fotografií