Komunální volby v Praze 11 vyhrálo HPP11 s 11 mandáty v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druhé skončilo ANO s deseti mandáty a třetí Společně - ODS a NK se čtyřmi zastupiteli. Čtvrtá Praha 11 Sobě má čtyři mandáty, tři zastupitele na pátém místě získali Piráti a šestí jsou TOP 09, STAN se třemi mandáty. Praha 11 zahrnuje Chodov a Háje a podle Českého statistického úřadu má asi 73 000 obyvatel.

„Byť těsnou většinou jednoho hlasu, se mi podařilo domluvit takovou koalici, která myslím stojí za to, aby měla naději přežít,“ řekla starostka městské části a předkladatelka bodu Šárka Zdeňková (HPP11). Řekla, že přesto, že po dubnovém zastupitelstvu sdělila, že se koalice rozpadla, je podle ní nyní možná náprava. „Celé je to o tom, abychom mohli nadále plnit volební program a programové prohlášení,“ dodala Zdeňková.

Zbavili se zakladatele

Znovuzvolení Dohnala umožnilo doplnění zastupitelů koaličního HPP11. Novou zastupitelkou se na květnovém zasedání stala Martina Schikorová (HPP11) a nahradila tím dnes již bývalého koaličního zastupitele a senátora Ladislava Kose (HPP11), který podpořil právě tehdejší odvolání Dohnala, přičemž jeho hlas byl tak rozhodující.

Ladislava Kose, jenž stál u samého zrodu Hnutí pro Prahu 11 proto HPP11 na své členské schůzi vyloučilo. Ten následně rezignoval na mandát zastupitele. „Před členskou schůzí jsem byl nevybíravým způsobem napadán některými zastupiteli HPP11 požadavky na vystoupení z HPP11. Předsedkyně HPP11 dokonce neváhala zneužít městský časopis Klíč ke kritice mé osoby. Po mém vyloučení z HPP11 již nemám důvěru ke svým kolegům a proto jsem se ke dni 4.5.2023 rozhodl rezignovat i na mandát zastupitele. Nechci, aby moje jméno bylo spojováno s kompromisy, kterých se dopouštějí a nyní ještě více budou dopouštět zastupitelé a radní HPP11,” zdůvodnil svou rezignaci na post zastupitele Kos. Koalice se tak po Dohnalově odvolání rozpadla a rada byla doteď neúplná.

Kritika od opozice

Dohnalovo opětovné zvolení kritizuje například opoziční zastupitel Martin Sedeke (ODS) nebo Jakub Lepš (TOP 09). Oba se přitom s Dohnalem podíleli na koalici, jež vedla Prahu 11 v předešlém volebním období, kdy se na spolupráci domluvili Piráti, ODS, TOP 09 a ANO. Podle opozice byl totiž Dohnal z nějakého důvodu odvolán a tak nerozumí jeho opětovné volbě. Odvolání Dohnala z funkce radního pro majetek na dubnovém zasedání inicioval právě Sedeke kvůli jeho přístupu k projektu rekonstrukce bývalé ubytovny Sandra na Jižním městě.

Fotogalerie
10 fotografií