Policisté z NCOZ obvinili 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku. „Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 11 osobám, souvisí s hospodařením společnosti Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit,“ uvedl státní zástupce Adam Borgula.

Detektivové od středečního rána zasahovali na pražském magistrátu i v budovách dopravního podniku, celkem na zhruba 40 místech. „Mohu potvrdit, že náš útvar dnešního (středa) dne provádí úkony trestního řízení. Dozor vykonává Vrchní státní zastupitelství v Praze, které má v této věci vyhrazeno podávání informací,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. V dopravním podniku policisté uzavřeli mimo jiné kanceláře členů představenstva, generálního ředitele či šéfů právního oddělení a správy majetku, uvedla agentura ČTK, zásah proběhl také ve Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Jedním z obviněných je i náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, detektivové na magistrátu zasahovali právě v jeho kanceláři a také v jeho domě v pražských Lysolajích, kde je starostou. „Pokud se potvrdí, že je náměstek obviněn ze zapojení do organizovaného zločinu, budu požadovat jeho okamžitou rezignaci,“ dodal Hřib.

Během středečního odpoledne ho pak detektivové v poutech odvezli k výslechu, který podle informací Blesku proběhl kolem čtvrté odpoledne. Hlubuček se snažil maskovat černou kšiltovkou a slunečními brýlemi, přes spoutané ruce měl přehozené sako.

Blesk se během dne pokoušel Hlubučkovi dovolat, měl ale vypnutý telefon. Podle důvěryhodného zdroje Blesku mu mobil i počítač zabavili policisté. Noc pravděpodobně Hlubuček strávil v cele.

STAN mu pozastavilo členství

Ještě ve středu večer proběhlo jednání hnutí STAN. To pozastavilo Hlubučkovi členství a také ho vyzvalo, aby odstoupil z funkce náměstka primátora i dalších pozic, v nichž reprezentuje hnutí. ČTK to sdělila mluvčí STAN Sára Beránková.

„Naše reakce odpovídá závažnosti obvinění, která dnes byla zveřejněna. Rozhodnutí předsednictva bylo jednomyslné,“ uvedl po mimořádném on-line jednání předsednictva šéf STAN a vicepremiér Vít Rakušan.

Petr Hlubuček rezignoval na veškeré stranické funkce včetně své pozice na kandidátce. Politika je služba veřejnosti, městu a státu, nikoliv příležitost pro osobní obohacení. Budu se vás snažit přesvědčit, že to platí a platit bude. Teď je klíčové začít u sebe,“ napsal večer na twitteru lídra kandidátky STAN a náměstek primátora Petra Hlaváčka (Spojené síly pro Prahu).

Na dotaz ČTK doplnil, že kromě místa na kandidátce Hlubuček rezignoval na funkci šéfa pražské organizace i člena celostátního předsednictva STAN. Pražskou organizaci hnutí do volebního sněmu povede první místopředsedkyně Jana Plamínková, pražští zastupitelé budou ve čtvrtek jednat o Hlubučkově odvolání. Mluvčí STAN Šárka Kuželová pak ve čtvrtek ráno uvedla, že Hlubuček rezignoval také na funkci náměstka primátora a na pozici v radě města.

Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), jenž je předsedou dozorčí rady DPP, k razii uvedl, že v minulosti podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci. „Podle informací, které přinesla média, se mé trestní oznámení týkalo stejné skupiny lidí, která je předmětem dnešního zásahu. Udělal jsem tak maximum a nyní je zbytek na práci PČR. Naši práci na tom, že se zase po letech rozhýbaly důležité dopravní stavby v Praze, nesmí poškozovat korupční jednání,“ sdělil ve středu.

Dozorčí rada DPP ve středu přijala rezignaci obviněného náměstka Hlubučka a dalšího člena Michala Zděnka. Zároveň odvolala z funkce člena představenstva Mateje Augustína, jehož policie podle médií v kauze také stíhá. Dozorčí rada se podle Scheinherra zabývala také dalšími členy představenstva, u nichž čeká na výsledky výslechů a oficiální vyjádření policie.

Podnikatel Redl

Podle informací MF Dnes, která se odvolává na důvěryhodný zdroj, se zásah týká také aktivit podnikatele Michala Redla, jenž má vazby právě na hnutí STAN a dříve byl spojován s Radovanem Krejčířem. Byl obviněn v několika kauzách, které se zločincem Krejčířem souvisely. V dopise od něj, kde ho Krejčíř oslovoval „Míšo“, si přečetl mimo jiné instrukce, jak tunelovat Českou spořitelnu v kauze společnosti Technology Leasing. K soudu ale Redl nakonec nemusel - lékaři mu vystavili potvrzení o vážné dušení nemoci.

Podle Seznam Zpráv se zná i právě s Hlubučkem, který je starostou pražských Lysolají, prohlídky probíhají i u něj doma. Hlubuček tvrdil, že jeho vztah s Redlem má čistě společenský charakter.

Podle deníku se policisté zajímají také o dalšího politika hnutí STAN, a to ministra školství Petra Gazdíka - hledali materiály, které se ho týkají. V jejich hledáčku je i exnáměstek na ministerstvu zdravotnictví Marek Šnajdr, bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec či náměstek ředitele VZP Tomáš Knížek.

Video
Video se připravuje ...

Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022). Aktu.cz

Fotogalerie
70 fotografií