Hasiči čerpali vodu v ulici Dukelských hrdinů, kde je Veletržní palác, jedna z budov Národní galerie. „V suterénu je asi deset centimetrů vody,“ uvedli v pondělí pozdě večer na Twitteru. „Nejvíce ohrožené exponáty byly evakuovány a probíhá odčerpání vody,“ dodali.

Na zásahu se podílely dvě profesionální, dvě dobrovolné jednotky a hasičský útvar z Pražského hradu. „Zhruba 20 minut po půlnoci byla voda ze suterénu odčerpána a vysáta a na místě byly ponechány vysoušeče zapůjčené od Správy služeb,“ dodali hasiči.

Voda se do galerie dostala kvůli tomu, že v noci prasklo ve druhém podzemním podlaží paláce vodovodní potrubí. „V současné době je havárie pod kontrolou, byl uzavřen hlavní uzávěr vody, dále se tedy nerozšiřuje. Lehce poškozeno bylo pouze jedno umělecké dílo, u nějž rozsah škody zjišťujeme, poškození je však nepatrné. Ostatních exponátů se havárie nedotkla a jsou v bezpečí,“ uvedla v úterý Sochovrová.

Národní galerie mnoho let mluví o potřebě nového centrálního depozitáře. Předloni už v soutěži vybrala zhotovitele projektu. Galerie plánuje, že stavba potrvá sedm let od zahájení projektu. Dříve uvedla, že stavba by měla vyjít na 1,3 miliardy korun. Od dob, kdy NGP šéfoval Jiří Fajt, také prosazuje velkou rekonstrukci Veletržního paláce. Zřejmě ale nezačne dříve, než bude stát depozitář v Jinonicích. Mimo jiné proto, že do hotového depozitáře se musejí přesunout díla právě z Veletržního paláce, který kromě prostor pro stálé expozice a výstavy je také depozitářem.

Národní galerie Praha má v hlavním městě šest budov se stálými expozicemi nebo výstavami, výstavy pořádá také ve Valdštejnské jízdárně, která patří Senátu. Galerie spravuje nejrozsáhlejší sbírku výtvarných děl v Česku. Výroční zpráva NGP uvádí, že náklady hlavní činnosti v roce 2020 dosáhly 423 milionů korun, výnosy v hlavní činnosti NGP vykázala 419 milionů korun.

Fotogalerie
12 fotografií