„Vombati jsou v Evropě chováni poměrně vzácně. Zoo v Praze je prvním českým a osmým evropským zařízením, které tohoto zajímavého vačnatce chová," uvedl ředitel zoologické zahrady hlavního města Miroslav Bobek.

Pražská zoo se plánuje zaměřit na chov tasmánských vombatů. K samci Cooperovi, který se narodil v Erlebnis-Zoo v Hannoveru, přibude i samice. Ta do Prahy přicestuje přímo z Tasmánie. Kvůli pandemické situaci ve světě ale nyní nelze určit, kdy se převoz uskuteční, sdělili dnes ČTK zástupci zahrady v Troji.

Domovinou vombata obecného je zvláště jižní a východní část Austrálie a Tasmánie. Dnes žijí tři druhy vombatů. Tasmánský poddruh chová spolu s pražskou zoo nyní celkem osm zoologických zahrad v Evropě. Kontinentální poddruh vombata obecného mohou lidé obdivovat ve dvou evropských zahradách.

Nový obyvatel Darwinova kráteru dostal jméno po narození v zoo v Hannoveru. Cooper znamená anglicky bednář, což dokonale ladí s jeho soudečkovitým tvarem těla. Podle chovatelů je po mámě čipera, a tak i když jsou vombati aktivní hlavně v noci, Cooper je živel a po výběhu rejdí už po obědě.

Krychlové bobky

Žádný jiný savec na světě nemá takový trus jako vombati, jejichž bobky mají tvar krychle. Často je pokládají na vyvýšená místa a označují tak své teritorium.

Zima mu nevadí

I když domovinou vombatů je Austrálie, Cooper byl odchován už v Evropě, takže je zvyklý na naše klima. „Navíc vombata jako jediného z vačnatců lze i v jeho domovině potkat na sněhu, a tak pokud nebudou silné mrazy, mohou ho návštěvníci vidět ve venkovním výběhu i v zimě,“ prozradil zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

Nejbližší příbuzný koaly

Vombat obecný je nejbližší příbuzný koaly. Obývá australskou Tasmánii. Za potravou, kterou tvoří převážně různé druhy trav a ostřic, se vydává především v noci. Cooper si v Praze nejraději pochutnává na batátech a kukuřici, nepohrdne ani červenou řepou, petrželí, řapíkatým celerem či ovesnými vločky. 

Expozici Darwinův kráter pražská zoo otevřela v roce 2020. Jedná se o expozici australské a tasmánské fauny. Expoziční celek nyní obývá asi dvacítka druhů zvířat, mezi nimž jsou i čtyři ďábli medvědovití, které zoo získala z Tasmánie. Výstavba stála 78 milionů korun.

Do pražské zoologické zahrady, která je příspěvkovou organizací hlavního města, v roce 2021 zavítalo 962 987 návštěvníků, tedy zhruba o 110 000 víc než předloni. V roce 2019, před pandemií koronaviru, byla návštěvnost asi o půl milionu vyšší. Návštěvnost ovlivnilo podle vedení zoo mimo jiné to, že areál zahrady byl kvůli vládním opatřením proti šíření nákazy covidem-19 prvních 101 dnů roku 2021 pro návštěvníky zcela uzavřený, v dalších týdnech a měsících se pak zoo musela vypořádávat s různými omezeními. Úbytek návštěvníků souvisel i s absencí zahraničních turistů v metropoli, jak zástupci zoo dodali. V roce 2020 byla zahrada kvůli pandemii uzavřena 114 dnů.
Fotogalerie
53 fotografií