Organizátoři na začátku akce prosili o mírové setkání, aby každý v případě kofliktu zachoval klid a rozvahu. „V případě náznaku jakéhokoliv konfliktu utvořte kruh a zavolejte pořádkový tým,” zahájili akci organizátoři a zároveň vtipkovali o zachování rozestupů. 

Jako první ostartoval jeden z bloků, a to politický, Libor Vondráček, ten uporoznil, že vláda prostřednictvím protipandemických opatřeních omezuje svobodu. Po něm vystoupila Zuzana Majerová Zahradníková, předsedkyně Trikolory. „Povýšená vládní moc, která z vysoka kašle, že s ní nikdo nesouhlasí. Na druhou stranu jsou tu desítky akcí, kteří s nimi nesouhlasí,“ uvedla Zuzana Majerová Zahradníková. „Pouze komunistickou totalitu nahradila totalita covidová,“ dodala.

Podle místopředsedy hnutí Chcípl PES Jiřího Janečka už lidé nemůžou o nic přijít, když přišli o svobodu. Zástupkyně iniciativy Vraťme děti do škol Martina Novotná pak vyzvala přítomné, aby nenechávali děti doma v karanténě a trvali na jejich docházce do školy, i když mohou být nakažené. K občanské neposlušnosti vyzývali i další řečníci. Tvrzení, že nemocnice nebudou mít dost místa pro neočkované označili za vyhrožování. Někteří srovnávali protiepidemická opatření s nacistickým režimem a vyčleňování neočkovaných ze společnosti s pronásledováním Židů za druhé světové války. Podle historiků nacisté za války kolem šesti milionů Židů zavraždili.

Mezi zhruba čtyřmi desítkami řečníků bylo i několik lékařů a učitelů vystoupil i také lékař Marek Zeman z Vinohradské nemocnice. „Nemoc se šíří stále rychleji, protože stát trvdí, že když se někdo naočkuje, že neonemocní. Ale to není pravda. Je to snaha nás ovládat a rozdělit společnost a nemá odborné ani vědecké opodstatnění. Jsme proti nátlakům a každý si má vybrat. Braňme svobodu,” vykřikoval.

Ředitel školy: Tolerujeme všechny

O opatřeních promluvil ve školském bloku i Petr Vrána, ředitel školy Troubkách, který za svůj proslov sklidil pozitivní ohlasy. „Není mi jedno, co se v tomhle státě děje. A jak jsme postupovali u nás? U nás ve škole jsme začali v dubnu zavádět opatření, která nebyla účinná. Když jsem zjistil, že to nemůže fungovat, že po dětech nemůžu chtít, aby byly zahalené, tak jsem vyzval k toleranci. U nás mají všechny děti dveře otevřené a nezvyšujeme spotřebu testů ani roušek,” popsal Vrána. Vrána také řekl, že nebude vynucovat nošení respirátorů ve škole. 

Mluvčí pražské policie Jan Daněk řekl, že se demonstrace účastnilo odhadem 10.000 lidí. Policisté opakovaně vyzvali účastníky, aby dodržovali platná protiepidemická opatření. Rozpustit shromáždění je v kompetenci pracovníka magistrátu, který byl na místě. „V tomto konkrétním případě tento pracovník neshledal důvod k rozpuštění shromáždění," uvedla policie na twitteru.

Někteří demonstranti měli české vlajky či přeškrtnuté vlajky EU a transparenty s nápisy jako Neposlušnost je základem svobody, o zdraví tu nejde nebo Mocipáni, pamatujte, že kdo seje vítr, sklízí bouři. Dav skandoval Svobodu!, Máme toho dost!, Hanba! nebo Chceme zdravě žít! Organizátoři dopředu avizovali, že demonstrace bude zcela nenásilná a o bezpečnost se kromě policie bude starat také 80 dobrovolníků. Po skončení akce se část lidí vydala směrem na Národní třídu a Václavské náměstí, kde se konaly další akce k výročí 17. listopadu.

Podle informací organizátořů akce, iniciatova Chcípl PES bude nadále pokračovat v právních krocích, které se budou zabývat protipandemickými opatřeními. Demonstrace skončila po více než dvou hodinách státní hymnou. Lidé se postupně rozešli a kdo chtěl průvodem pokračoval pražskými ulicemi.

Fotogalerie
64 fotografií