Pro nadcházející rok 2022 si Národní galerie (NG) vytyčila hned několik cílů a nutno říci, že se nedrží nikterak při zemi. Největší investicí bude rekonstrukce Veletržního paláce, kde jsou k vidění sbírky z období od 18. do 20. století. Dalším velkým projektem pak bude rekonstrukce pavilonu v Benátkách, kde se každé dva roky koná bienále současného umění.

Nový Veletržní palác

Rekonstrukce Veletržního paláce bude asi největší investicí Národní galerie v celé její historii. Mluví se o ní již řadu let, na její nutnost poukazoval i předešlý ředitel NG Jiří Fajt. „Takto velký projekt bude muset být jednoznačně financován z několika zdrojů. Výrazně by měl pomoci program Péče o národní kulturní dědictví I., ve kterém by mělo být do roku 2028 k dispozici až 8 miliard korun. Ty samozřejmě nebudou určeny jen NG, rekonstruovat se z něj budou i další kulturní instituce jako je například Invalidovna,“ řekla ředitelka Národní galerie Alicja Knastová.

Na novou podobu veletržního paláce by měl být v únoru příštího roku vypsán soutěžní dialog. S rekonstrukcí Veletržního paláce je úzce spjatá i stavba nového depozitáře v Jinonicích. Dokud nebude postaven nový depozitář, nelze podle názoru vedení s rekonstrukcí Veletržního paláce začít. Ten totiž funguje sám jako depozitář a díla by tak nebylo kde uskladnit. „Loni vzešel vítěz soutěže na podobu depozitáře, stal se jím ateliér Jika-cz. Nyní se čeká na vydání územního rozhodnutí, předpokládáme, že od začátku stavby by mělo být hotovo do 7 let,“ řekla ředitelka.

Investice za hranicemi

V plánu je i další rekonstrukce, tentokrát mimo území České republiky. Jde o výstavní pavilon v Benátkách, který zde patří mezi vůbec nejstarší pavilony, postavil ho v roce 1925 Otakar Novotný. NG  dlouhodobě upozorňuje na jeho špatný technický stav a také zastaralé technologie. Například zde zcela chybí klimatizace. „Příští rok chystáme vypsat architektonickou soutěž. Rádi bychom novou podobu pavilonu prezentovali na bienále architektury, které se bude konat v roce 2023,“ řekla Knastová.

Zajímavé výstavy

V plánu nejsou samozřejmě pouze rekonstrukce a nová výstavba. Návštěvníci se v příštím roce mohou těšit i na celou řadu zajímavých výstav. Jednou z nich bude bezesporu výstava věnovaná Josefu Mánesovi, která se uskuteční v říjnu 2022. „Po více než 50 letech představíme Mánesovo rozsáhlé dílo, tentokrát ve Valdštejnské jízdárně. Za tu dobu badatelé získali mnoho nových pohledů na dílo tohoto českého velikána, výstava tak nabídne zcela nový pohled na jeho dílo,“ řekla ředitelka.

V září pak proběhne výstava se zajímavým názvem V kroužcích dýmu, jejímž tématem je motiv zobrazení umělce jako kuřáka v českém výtvarném umění přelomu 19. a 20. století a meziválečného období. Na jaro je pak naplánovaný projekt ve spolupráci s pařížskou galerií Centre Pompidou u příležitosti předání předsednictví Česku a Francii v Radě Evropské unie.

Fotogalerie
14 fotografií