Praha se může pyšnit mnoha unikáty, jedním z nich jsou i dvě umělé dráhy s divokou vodou. Ta na Štvanici, která patří ministerstvu obrany, je dlouhá léta nevyužívaná a dokonce hrozil i její zánik. Nyní se však zdá, že by se jí mohlo blýskat na lepší časy. Spolek Vlny Štvanice si místo vyhlídl a rád by zde vybudoval umělou surfingovou vlnu, která by se ta stala vůbec první svého druhu v centru metropole. Zajezdit by si zde mohli nejen surfaři, ale také milovníci kajaku nebo paddleboardu.

Projekt je hotový

„O tomto kanále skoro nikdo neví, rádi bychom sem navrátili život. Čím déle se Štvanicí zabývám, tím více možností a potenciálu vidím. Projekt má širokou podporu nejen mezi vodáky a surfaři, ale také i mezi veřejností a městkou částí,“ říká Martin Leskovjan, zakladatel spolku Vlny Štvanice. Spolek má hotový projekt potřebný k přestavbě. Vypracoval ho jeden ze členů spolku – Vojtěch Bareš z ČVUT, který má za sebou už několik podobných realizací.

A jak bude vlna vypadat? Jedná se vlnu typu “Green Wave, kdy celá vlna je tvořena pouze vodní masou, není tvarována dnem. Hloubka vody nad odrazovou hranou bude podle modelu přibližně 40 cm. Výšku vlny máme naplánovanou na 50 - 60 centimetrů a absolutní výška vlny nade dnem 1,4 -1,5 metru. Celková šířka vlny bude 7,8 metru a průtok skrz profil 10-12 metrů krychlových za sekundu. Hydraulický spád v místě - 70-75 centimetrů,“ popisuje chystanou vlnu Spolek.

S penězi pomůže sbírka

Chystanému projektu však chyběly finance, rozhodli se proto, že požádají veřejnost o podporu a spustili crowdfundingovou kampaň. „Ozvalo se nám hned několik investorů, že by projekt zafinancovali. Ale spíš se tím chtěli zviditelnit a vlnu si tak trochu koupit. To jsem nechtěl, je pro mě důležité zachovat komunitní charakter místa,“ říká Leskovjan.

Cílovou částku Spolek Vlny Štvanice vytyčil na 480 tisíc korun, nyní zbývá do konce kampaně něco málo přes týden a cílová částka je vybraná z více než 90 %. Spolku se tedy podařilo vybrat už přes 441 tisíc korun. Kromě stavby vlny, která je odhadovaná zhruba na 375 tisíc, chce spolek upravit i okolí kanálu. „Čekají nás především nátěry a odstranění nebezpečných čouhajících předmětů, jednoduše, aby to bylo hezké a bezpečné,“ říká Leskovjan. V plánu je i vybudování zázemí s půjčovnou vodáckého vybavení s přilehlou loděnicí a kavárnou. Otevřít by se mělo v příštím roce.

Fotogalerie
7 fotografií