Revitalizace parku Jezerka už nějaký čas trvá, radnice se snaží park zvelebovat postupně. V minulém roce se již podařilo opravit altán a také přilehlý strmý svah se schodištěm. „Úpravy strmého svahu u altánu byly potřeba zrealizovat co nejdříve. Konstrukce altánu, především jeho spodní část, plní funkci opěrného zdiva k přilehlému svahu a právě tato část je narušená a vlhká, tedy ve špatném stavu. Schodiště se oddělují od konstrukce altánu, ke které mají přiléhat, a proto je nutné, je uvést do původního stavu,“ vysvětlil Filip Vácha (TOP 09), radní Prahy 4 pro investice.

O budoucí podobě parku rozhodli i místní

Nyní se radnice zaměří na další část revitalizace parku. Ve spolupráci s architekty a občany vznikla krajinářsko-urbanistická studie, která zhodnotila stav a potenciál parku a navrhla dlouhodobou koncepci. V dotazníkovém šetření se k budoucnosti parku vyjádřilo 355 respondentů, což radnice považuje za velký úspěch.

V dotazníku mimo jiné radnice zjišťovala, co místní občané považují v parku za největší problém nebo k čemu ho nejčastěji využívají. „Jasně nejčastější aktivitou jsou procházky parkem. Jezerka je oblíbeným vycházkovým místem pro dospělé jednotlivce a páry, seniory, rodiče s malými dětmi i pejskaře. Pravidelně venčit psa chodí do parku přibližně každý pátý respondent,“ stojí ve výsledkách průzkumu. S venčením psů ale vznikají i problémy, respondenti se shodli, že neuklizené psí výkaly představují častý, nepříjemný problém, který snižuje uživatelskou atraktivitu parku.

Nejdříve se opraví jezírko

V první fázi se začne opravovat místní jezírko. „Projektová příprava první etapy spočívající v rekonstrukci jezírka a oživení jeho nejbližšího okolí. K vlastní realizaci dojde během příštího roku," upřesnil radní Vácha.

K napájení jezírka bude využita dešťová voda ze střech usedlosti Jezerka, radnice tak chce šetřit především pitnou vodu. „Obnovíme tak dříve oblíbené místo, které je spolu s nedalekou usedlostí středobodem parku, a současně ušetříme zdroje pitné vody," dodal Tomáš Hrdinka (ANO 2011), uzavřel radní pro životní prostředí a místní Agendu 21.

Fotogalerie
4 fotografie