Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obrovský smutek na "Karlovce": Náhle zemřel fotograf Filip Láb (†45), vážený a oblíbený pedagog

/
  • Před Fakultou sociálních věd vzniklo spontánní pietní místo. Studenti zapálením svíčky vzpomněli na nečekaně zesnulého pedagoga Filipa Lába
    Aktualizováno - 1. června 2021 ● 21:00
    1. června 2021 ● 11:20

    Obrovský smutek zasáhl studenty a pedagogy Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK). Ve věku 45 let náhle v pondělí zemřel teoretik fotografie, fotograf a pedagog Filip Láb. FSV UK, kde působil jako šéf Institutu komunikačních studií a žurnalistiky, to v úterý ráno uvedla na svém webu. 

  • 1.

    Bartošová: Nikdy se nepovyšoval

    Kolegové, kamarádi i známí začali poté, co se o tragické zprávě dozvěděli, na sociálních sítích sdílet vzpomínky. „Je mi strašně, strašně smutno. Učitel kamarád, v tom nejlepším slova smyslu. Nikdy se nepovyšoval a všichni jsme si ho vážili... Tak hodně krásnejch obrazů tam nahoře,“ vzkázala mu do nebe se zármutkem v srdci moderátorka České televize Linda Bartošová.

  • 2.

    Záruba: Poctivý jako jeho rodiče

    Dojemná slova sdílel i sportovní komentátor Robert Záruba, který na katedře žurnalistiky při FSV UK také působí. „Některým zprávám z domova se nechce věřit,“ napsal v úvodu. „Jeho rodiče kdysi shovívavě započítali moje studentské fotografie. Filip sám byl skvělý fotograf a pedagog zaměřený na nové formy žurnalistiky. Tak jako jeho rodiče poctivý při focení i v životě,“ dodal.

     

    Na Zárubova slova reagovala reportérka České televize Darina Vymětalíková. „To je moc smutná zpráva. Moje studentské fotografie zase shovívavě započítával on. Upřímnou soustrast,“ uvedla.

    Zemřel vedoucí katedry žurnalistiky na Univerzitě Karlově, docent Filip Láb
    Autor: fakulta socialnich ved, uk

  • 3.

    Kolega a kamarád

    Svůj zármutek vyjádřil také novinář týdeníku Respekt Pavel Turek. „Tohle, prosím, ne. Filip Láb byl pro mě nejdřív starší a vstřícný spolužák, ke kterému jsem vzhlížel. Pak kolega a kamarád. Člověk, který k sobě - stejně jako jeho máma - dokázal na fakultě přitáhnout výrazné a kreativní lidi, jimž věnoval všechnu péči,“ uvedl.

    Spolužákem byl Lábovi také fotograf Jiří Macht2, kterého ztráta kamaráda zasáhla. „Byl to můj spolužák, chodil o dva roky níže na FAMU. Byl to bezvadný kluk, super člověk. Hodně mne to zasáhlo, takže jsem z toho sám dost špatný. Nevím, co se mu stalo,” sdělil pro Blesk.cz.

    „Hrozně mě mrzí, že Filip Láb už mezi náma není. Člověk, k jehož práci a přístupu se pořád vztahuju i dneska, osm let potom, co jsme se na FSV potkali. Upřímnou soustrast všem, kterým bude chybět. A že jich bude hodně,“ uvedl Ondřej Trhoň, který na FSV vystudoval žurnalistiku.

  • 4.

    Filip Láb fotograf

    Filip Láb se specializoval na teorii a praxi klasické a digitální fotografie, fotožurnalismus, vizuální komunikaci, přechod od tradičního obrazu k digitálnímu a nové funkce obrazových materiálů v digitálním prostředí. Externě spolupracoval s New York University v Praze, pracoval jako fotograf na volné noze, psal pro kulturní časopisy a servery.

    Je spoluautorem monografií Fotografie po fotografii (s Pavlem Turkem, 2009) a Soumrak fotožurnalismu? (s Alenou Lábovou, 2009) a publikoval další texty z teorie fotografie.

  • 5.

    Filip Láb pedagog

    Filip Láb přednášel na Institutu komunikačních studií a žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval bakalářské a magisterské studium v oboru žurnalistika a mediální studia na FSV UK, vystudoval bakalářské a magisterské studium v oboru fotografie na Filmové a televizní akademii múzických umění v Praze. Na FAMU absolvoval doktorské studium v oboru fotografie a nová média. Na FSV byl vedoucím katedry žurnalistiky Institutu komunikačních studií. „Všem pozůstalým vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ uvedla fakulta ve svém vyjádření.

  • 6.

    Děkanka: Chtěl férovou fakultu

    Na svého kolegu zavzpomínala také Alice Němcová Tejkalová, která je od roku 2018 děkankou Fakulty sociálních věd. „Filip Láb pro mě byl posledních čtrnáct let jedním z nejbližších přátel, důvodem, proč se místo hlavně novinářské práce rozhodnout především pro tu akademickou. Chtěli jsme společně s dalšími přáteli vybudovat fakultu otevřenou, férovou, podporující studentky a studenty v jejich ambicích udělat z naší společnosti lepší. Budeme se snažit dál, Filipe, slibuju, ale budeš nám tady strašně moc chybět…“ věnovala mu dojemná slova.

    „Ve Filipu Lábovi ztrácí nejen Fakulta sociálních věd, ale i Univerzita Karlova jednoho z nejtalentovanějších a nejoddanějších kolegů, jeho rodina a přátelé mimořádného člověka. Filip měl dar skloubit v sobě gentlemana v tom nejlepším slova smyslu se svobodomyslným umělcem, nadaným vidět krásu a zajímavou fotku v situacích, kde se nám ostatním nedostávalo fantazie,” dodala děkanka.

  • 7.

    Studentská pieta

    Krátce před sedmou hodinou večer se před Fakultou sociálních věd na pražském Smetanově nábřeží začali scházet studenti. Krátce po sedmé zde se skloněnou hlavou a často v slzách stálo několik desítek mladých lidí, kteří vzpomínali na svého oblíbeného pedagoga. Hned vedle vchodu do fakulty pak vzniklo spontánní pietní místo, kde vedle fotografie zesnulého Filipa Lába příchozí zapalovali svíčky a někteří zanechali i krátký vzkaz nebo vzpomínku.

    „Děkuji za inspiraci, motivaci, ochotu a hlavně za tu radost,“ stálo na papírku pod jednou ze svíček. „Děkujeme, že jste nám připomněl, že fotka a film jsou média plná radosti a krásy,“ vzkazoval další z papírků. I další ze vzkazů vzpomínaly na Lábovu laskavou povahu. „Děkuji za všechno. Vaše hodiny byly nepřekonatelné. Budete strašně chybět,“ napsala Anja V. „Děkuji za všechny momenty a dobrou náladu, kterou jste kolem sebe šířil,“ připsala Nikola K.

    Fotogalerie
    11 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 12

nika70: IŠ zemřel v prosinci 2020 a vzpomínali na netu jen jeho kamarádi a známí. Kromě ČTK na FB ani jedna oficiální zpráva v médiích. Tak neplkej ty! Věř mi, že vím o každým písmenku, který se o něm napsalo.

(02. 06. 2021 10:59)

Hunter0075: fuck off U flippin C.U.N.T

(02. 06. 2021 04:57)

esprit: R.I.P.

(01. 06. 2021 22:06)

esprit: .....nečti jen Blesk

(01. 06. 2021 22:05)

esprit: I.Š. zemřel r.2020, má článků plný internet! Tak neplkej, UK je v Praze, proto to má tak jak čteš , tam vyučoval (i jeho matka).

(01. 06. 2021 22:04)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy