Pražané mají ve zvyku volat k nebezpečně vyhlížejícím rampouchům či převislým kupám sněhu pražské strážníky nebo hasiče. Ti ovšem nápravu zjednají jen velmi těžko. „Každý majitel musí zajistit sundávání sněhových převisů a rampouchů sám, je to jeho povinnost,“ uvádí mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Martin Kavka.

Šestkrát denně

Hasiči podle něj k takovýmto výjezdům jezdí, avšak pouze jedná-li se o obecní či státní nemovitosti – například úřady, školy, školky. „K ostatním objektům, když někdo zavolá, jede na místo městská policie,“ informuje Kavka s tím, že se jedná pouze o krok preventivní povahy, nikoliv nápravu daného stavu.Majitel musí úklid zajistit sám.“

Přitom právě na hasiče se Pražané v uplynulých dnech obrací jako na poslední instanci záchrany. „Průměrně teď řešíme denně šest případů, za týden jich bylo kolem 30,“ uvádí Kavka s tím, že pomoci mohou alespoň doporučením firem, které provádí výškové práce. „Většina z nich umí odstraňovat sněhové převisy,“ dodává.

Páska a výzva majiteli

Že se převislými hromádkami sněhu zabývá i městská policie, potvrdila mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Za minulý týden museli řešit 19 nahlášených případů. „Reagujeme nejen na podněty z tísňové linky, ale také od občanů na ulici a samozřejmě řešíme i ty případy, které strážníci zjistí během své služby,“ sdělila s tím, že strážníci mohou pouze obehnat páskou rizikové místo, aby se mu kolemjdoucí mohli vyhnout, a posléze vyrozumět vlastníka objektu.

Pakliže ten rampouchy nebo kusy sněhu odstraní, zmizí i pásky městské policie. „Pokud by problém dlouhodobě přetrvával, například v případě špatného technického stavu budov, mohou strážníci dát podnět na příslušný správní orgán,“ upozornila mluvčí.

Případy, které nesnesou odkladu, a které označit páskou nelze, řeší strážníci v součinnosti s hasiči. „Do jejich příjezdu místo hlídáme a zamezujeme vstupu osob či vjezdu vozidel. Obecně toto zajištění neděláme jen v případě sněhu a mrazu, ale také v případě špatného technické stavu budov, což je celoroční problém,“ uvádí Seifertová. Rampouchy visící například na mostech odstraňuje Technická správa komunikací (TSK).

V Praze se v následujících dnech oteplí, nejnižší teploty se budou pohybovat kolem nuly, přes den bude až 8 stupňů Celsia, nebezpečí pádu proto ještě vzroste. Pražský magistrát proto vyzval vlastníky objektů, aby kontrolovali stav sněhu na svých střechách, a mininalizovali tak riziko zranění lidí, kteří procházejí kolem jejich domů, nebo poškození zaparkovaných aut. V případě shozu sněhu a ledu ze střech by pak měli podle zástupců magistrátu obnovit průchodnost chodníků. Stejně tak by měli lidé dávat pozor, kudy nebo pod čím procházejí a kam parkují svá auta.

Sledujte radar Blesku.

Fotogalerie
114 fotografií