„Vzdání se mandátu zastupitele a ukončení členství v Pirátské straně bylo mé osobní rozhodnutí, ke kterému jsem došel v návaznosti na negativní mediální publicitu kolem mého zaměstnání, která z mého pohledu může poškozovat dobré jméno Pirátské strany,“ uvedl Minařík.

Může způsobit dluhovou past

Předsednictvo pražského krajského sdružení Pirátů podle mluvčího sdružení Michala Poláka dospělo k závěru, že „úvěry od společnosti, ve které je Milan Minařík jednatelem, mohou v krajním případě zapříčinit pád klientů do dluhové pasti“. Podle informací na webu společnosti firma nabízí mimo jiné půjčku 100.000 korun na šest měsíců s měsíční splátkou 30.864 korun.

Podle Poláka ale předsednictvo nezískalo informace o tom, že by firma, v níž Minařík pracuje, jednala nezákonně. „Z pohledu pirátských principů ovšem není podstatné, že o takovém případu předsednictvo neví, ale především to, že dostupné informace o fungování společnosti takovou možnost nevylučují,“ uvedl Polák.

Minaříka pritom kritizovali za tuto činnost opoziční i koaliční zastupitelé. „Náš klub zastupitelů je zprávami kolem pana zastupitele Minaříka překvapen,“ řekl dříve Blesku třeba místostarosta Ondřej Prokop (35, ANO). „Pod svíčkou je největší tma – zdá se, že největší moralisté v politice jsou pak pěkní šíbři v civilním životě,“ dodal zastupitel Patrik Nacher (46, ANO).

»Znaky lichy«

K rezignaci ve čtvrtek na zasedání zastupitelstva jedenácté městské části Minaříka vyzvalo opoziční Hnutí pro Prahu 11 (HPP11). Důvodem byl charakter jeho podnikatelské činnosti a to, že Minařík nebydlí v Praze 11, ale má tam pouze trvalé bydliště, řekl na zasedání zastupitelstva předseda Hnutí pro Prahu 11 Jiří Štyler.

Už dříve na svém facebooku HPP11 uvedlo, že činnost Minaříka „vykazuje znaky lichvy“. Minařík se následně na webu místního sdružení Pirátů Prahy 11, jehož je místopředsedou, proti nařčení z lichvy ohradil. „Drtivá většina klientů používá služby společnosti jako vykrývací úvěr, který během několika dní uhradí. Poskytujeme úvěry výhradně podnikatelům, kteří nejsou v exekuci či insolvenci,“ uvedl Minařík s tím, že činnost firmy je v souladu s českou legislativou.

Krátkodobé působení

Minařík byl zastupitelem jedenácté městské části od prosince 2020. Po odstoupení zastupitelky a místopředsedkyně místního sdružení Pirátů Prahy 11 Zuzany Böhmové se stal i předsedou Výboru pro otevřenou radnici a digitalizaci v Jižním Městě. Místopředsedou místního sdružení Piráti Praha 11 byl od roku 2018.

Video
Video se připravuje ...

Razantní proměna míst z filmu Jak utopit dr. Mráčka! A koně v Praze musí chodit ohněm Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

Fotogalerie
7 fotografií