S daty přišel náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09), který má na starost územní rozvoj. Analýzu už tři roky zadává magistrát společnosti, která data zpracovává od roku 2018, a už tehdy reálný počet obyvatel přesáhl 1,5 milionu.

„Dle těchto v čase ověřených údajů je třeba skutečně začít nahlížet na reálný počet obyvatel Prahy na úrovni 1,57 milionu obyvatel, tedy o 240 tisíc více než eviduje Český statistický úřad,“ uvedl k tomu náměstek. Podle dat ze září roku 2020 bylo oficiálně přihlášeno 1 328 697 obyvatel, ale reálně v Praze žilo 1 566 553 lodí.

O nesrovnalosti hovoří také IPR

„Ukazuje se, že v Praze trvale žije okolo 1,6 milionu obyvatel a pokud započítáme obyvatele Středočeského kraje, kteří denně dojíždějí do Prahy za prací, jedná se dokonce o 1,8 milionu lidí. Trvalé bydliště tu však má jen 1,3 milionů obyvatel,“ uvedl v srpnu 2022 ředitel IPR Ondřej Boháč.

Nárůst obyvatel znamená podle Boháče vyšší finanční nároky na město, které musí zajistit mj. městskou hromadnou dopravu, parkování, byty, lékaře či školky. „Takže i když náklady na infrastrukturu logicky rostou, Praha stále tratí na výnosech z daní,“ dodal Boháč.

Přicházíme až o 10 miliard, říkají radní

Podle Hlaváčka je nutné upozornit na to, že Praha musí reálně obsloužit minimálně o více než 200 tisíc lidí, než s čím počítá rozpočet podle rozpočtového určení daní. Částku, kterou Praha dostane ovlivňuje právě i počet hlášených obyvatel.

„Vláda by to proto měla zohlednit v rozpočtovém určení daní. Protože jinak přicházíme o 8-10 miliard korun ročně. Kdybychom v Praze tyto peníze měli k dispozici, mohli bychom například stavět nové byty, které tady tak zoufale chybí,“ říká k to mu primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Investice se netýkají jen bydlení, ale i například oprav chodníků, úklidu ulic nebo vytížení veřejné dopravy. „Praha se na svém území stará ještě o další město, které se svojí populací blíží velikosti Ostravy,“ poznamenal trefný příměr náměstek pro oblasti financí Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).  Primátor k tomu dodal, že se musí také počítat s lidmi, co do Prahy pravidelně dojíždí. „V denní špičce je v Praze ještě dalších 200 000 dojíždějících, dohromady tedy navíc kolem půl milionu lidí, kteří tu nejsou trvale hlášení,“ upozorňuje. 

Kam se nejvíc dojíždí?

Data ukazují i skladbu těchto dalších obyvatel v jednotlivých městských částech a naznačují, kde se koncentruje nejvíce dojíždějících. Ukazují, že nejvytíženější městskou částí je Praha 4, kde se v únoru 2020 ještě před vypuknutím koronavirové epidemie pohybovalo přes 200 tisíc lidí. Oficiálně má ale tato městská část kolem stovky tisíc obyvatel. Petr Hlaváček to vysvětluje tím, že je zde mnoho pracovních příležitostí, největší část těchto tzv. »navíc« obyvatel tu tvořili lidé, kteří sem pravidelně dojíždí.

Kde přibylo obyvatel?

Mimo toho data ukazují například také to, jak je vytížené centrum města. Konkretně Praha 1 má jen 23 tisíc hlášených obyvatel, ale podle dat se tu loni v únoru pohybovalo skoro 150 tisíc lidí.

Na datech od operátorů se dá rovněž ilustrovat, jak omezila pandemie covid-19 pohyb lidí. Oproti předkoronavirovým měsícům podstatně klesly pošty dojíždějících lidí do městských částí a kvůli útlumu turistického ruchu i počty výletníků. Naopak přibylo právě rezidentů, na zmiňované Praze 4 mezi přibylo od února do poloviny dubna přes 20 tisíc obyvatel. Obyvatel nicméně přibylo ve všech městských částech.

Video
Video se připravuje ...

Vyhlídkový let z Letňan nad územím Prahy 14. Jiří Marek

Fotogalerie
30 fotografií