Šokujícího přestupku se dopustil řidič volkswagenu s českou poznávací značkou. Na videu, které pořídil pasažér z auta jedoucího za ním, je totiž vidět, jak přímo za zadním sklem, v prostoru nad kufrem, převáží zhruba čtyřleté dítě! To nebylo připoutané, leželo na břiše a zvědavě vyhlíželo z okna ven. 

„Když řidič nepřipoutá dítě, které má méně než 36 kg a 150 cm, do sedačky, jedná se o přestupek za až dva tisíce korun a až čtyři body,“ vysvětlil Blesku policejní mluvčí Jan Daněk. Videem se budou zabývat policisté z dopravní služby. „Řidiče dohledají, prověří, za jakých okolností k situaci došlo a případně ho sankcionují,“ dodal mluvčí.

Celá situace, která se podle agentury Aktu.cz odehrála v neděli kolem půl druhé odpoledne v pražských Běchovicích, šokovala i dopravního experta Romana Budského z platformy Vize 0. „Vézt dítě tímto stylem je naprostý hazard. Řidič si kolikrát myslí, že se nemůže nic stát, když sám jede pomalu a opatrně. Můžou ale nastat okolnosti, se kterými řidič nepočítá, například, že před ním auto prudce zastaví,“ popsal Blesku.

„Pokud by auto, ve kterém dítě vezli, prudce zabrzdilo, změní se takzvaná nárazová hmotnost, to znamená, že hmotnost předmětu, v našem případě dítěte, se zvýší až třicetinásobně. V případě nárazu by tedy na přední palubovku nenarazilo 15 kilogramů, ale půl tuny. Následky by byly katastrofální,“ dodal Budský s tím, že pokud by navíc dítě při nárazu zavadilo o přední sedačky, ty by nárazovou hmotnost nejspíš nevydržely a vystřelily. „Do toho by v protisměru řidiči vystřelil airbag. Tyhle následky si lidé vůbec neuvědomují,“ uvedl.

Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Řidič vezl v pražských Běchovicích dítě za zadním sklem. Aktu.cz

Fotogalerie
5 fotografií