Výskyt divočáků zaregistrovali obyvatelé Prahy 6, konkrétně v oboře Hvězda. „Buďme ostražití ale i ohleduplní!“ vyzývá městská část Praha 6 na sociální síti. „Často se na nás poslední dobou obracíte se stížnostmi na přítomnost divočáků v pražských lesích. Velkou pozornost vzbudili například o víkendu v oboře Hvězda,“ uvádí Praha 6. 

Divočáci v pražských lesích – buďme ostražití i ohleduplní Často se na nás poslední dobou obracíte se stížnostmi na...

Zveřejnil(a) Praha 6 dne Čtvrtek 21. ledna 2021

Obora není uzavřený areál, proto do ní divočáci mají volný přístup. Z toho důvodu je na místech možných vstupů umisťován pachový ohradník, který by měl divoká prasata i jiná volně žijící zvířata od přechodu odradit. Přechodník je účinný a během velké části roku funguje spolehlivě. V zimě tomu ale tak není a jeho funkčnost je snížená. 

Kvůli covidové situaci lidé vyhledávají více než dříve lákadla přírody. Divočáci a další zvířata tak mají ve svém přirozeném prostředí méně klidu a míst, kde se mohou ukrýt. „V poslední době, jak je nouzový stav, lidé víc vyhledávají přírodu, chodí víc do parků, chodí více do prostorů, jako je obora Hvězda. Ke kontaktům se zvířaty tak dochází o něco častěji než dříve,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí městské části Prahy 6 Jiří Hannich. 

Covidová situace není jediným důvodem, proč se divočáci dostávají mezi lidi. Podle mluvčí organizace Lesy hlavního města Prahy, Petry Fišerové, se divočáci do měst stahují hlavně v zimním období, kdy jsou sklizená pole, a tak hledají potravu v obydlených částech. „Proto je potřeba zvýšené ohleduplnosti např. při pohybu v lesních porostech nebo při procházkách v doprovodu psů a nenechávat je volně bez dozoru. To platí pro oboru Hvězda, ale i pro všechny ostatní přírodní lokality,“ uvedla pro Blesk.cz Fišerová. 

Noční tvorové

Prasata jsou noční živočichové a ve dne jsou schovaná ve svých úkrytech, kde odpočívají. Proto bychom je neměli rušit a narušovat jim tak jejich přirozený biorytmus. Aktivní jsou totiž jen tehdy, když je vyrušíme v jejich úkrytu.

„Proto doporučujeme vyhýbat se místům, která poskytují přirozený úkryt zvěři (houštiny, mlaziny aj.), na procházkách se chovat přiměřeně hlučně, aby o nás zvěř věděla v dostatečném předstihu a nebyla vystavena přímému ohrožení, nenechávat psy na volno běhat v lesních porostech,“ dodala Fišerová. 

Případ, kdy se divočák dostal přímo do města, se stal nedávno o Vánocích. Divočák nepříjemně překvapil obyvatele jednoho z domu v Podolí.  Divoké prase vběhlo do domu a poté do vnitrobloku, kde zaútočilo na několik lidí.

Klidný život divočáků skončil i v Klánovickém lese, který je pro ně oblíbeným domovem. Pražany do přírody zavedla nová dobrodružná hra pro děti - objevování pražských pólů. Atrakce kromě nadšených rodičů přinesla i nečekané obtíže. Proud turistů vypudil divočáky z dříve opuštěného Klánovického lesa, kde je nyní v rámci hry umístěn nejvýchodnější bod Prahy. Divoká prasata se tak z jejich oblíbeného teritoria přesunuly blíž ke Klánovicím, Šestajovicím a Úvalům.

Fotogalerie
27 fotografií