Nová atrakce, která se na nejzazších okrajích Prahy objevila začátkem prosince, Pražany nadchla. Na nejjižnějším, nejsevernějším, nejvýchodnějším a nejzápadnějším okraji hlavního města se objevily sloupky viditelně značící čtyři pražské póly. S nápadem přišel ředitel IPR Ondřej Boháč, který v době lockdownu vymyslel dobrodružnou hru objevování pražských pólů pro své děti. 

„Na každém pólu jsme se vyfotili s velkou cedulí označující daný pól. Pak jsem to dal na Facebook a různí lidé mi psali, že je to fajn a že by tam taky vyrazili. Tak jsem si řekl, že jim to ,k Vánocům' označím na místě pořádně – i proto, aby lidi měli nějaký hmatatelný cíl,“ popsal Boháč. Obyvatelé Prahy nápad uvítali a začali čtyři body při výletech do přírody postupně objevovat. To do míst, kde póly leží, přineslo o poznání víc turistů, než tam chodilo dosud.

V Klánovickém lese, kde leží nejvýchodnější bod Prahy, se proto objevily problémy. Upozornila na ně radnice městské části poté, co lidi zarazily cedulky upozorňující na odstřel divočáků. Ty se nedávno začaly v lese objevovat i přesto, že radnice už dříve avizovala, že se v místě divoká prasata střílet nebudou.

„Podle zástupce mysliveckého sdružení Šesterák byl bod umístěn do opuštěné a od obydlí vzdálené habřiny, která byla oblíbeným místem pro život divočáků. Bohužel, pravidelný intenzivní proud návštěvníků, kteří se rozhodli ,dobýt' všechny čtyři póly, divočáky vyhnal směrem ke Klánovicím, Šestajovicím a Úvalům. Hezký nápad tak zrušil přirozené místo pro život divoké zvěře, která k přírodě přirozeně patří,“ vysvětlila radnice na svém Facebooku.

Podle některých místních ale za výskyt divočáků blíže lidským obydlím nemůže nová atrakce. „V Klánovickém lese se pohybuji prakticky denně, střídavě v různých jeho částech. Skutečně jsem nezaznamenal nějaký zvýšený pohyb návštěvníků ženoucích divočáky ke Klánovicím,“ uvedl na sociální síti Ivan. „Souvislost s pólem mi přijde trošku mimo. Díky covidu chodí víc lidí do přírody a nemyslím si, že všichni jdou hledat nějakou značku. Navíc prasata v lese byla vždycky, před pár lety jsem potkala stádo dopoledne pár metrů od Mechovky, vloni jsem potkala divočáka v ranních hodinách 200 m od vstupu do lesa a to žádný označený pól nebyl. Prasata hledají potravu,“ napsala Alena.

Řešení?

Radnice vyzvala lidi, aby omezili veškeré činnosti, které divočáky v lese plaší. „Neodpalujte dělobuchy, nejezděte po lese na motorkách a čtyřkolkách, chovejte se při procházce tiše, nepouštějte psy na volno, v nočním období choďte jen po asfaltce a hlavních pěších trasách. A pokud nemusíte, nerušte zvířata na nejvýchodnějším bodu Prahy,“ žádá radnice. 

Zástupci městské části se zároveň hned spojili s IPR. „Dá se to vyřešit například posunutím sloupku blíže k cestě, což už s Klánovickou radnicí řešíme,“ řekl Blesku mluvčí institutu Marek Vácha.

Fotogalerie
6 fotografií