Tendr na nové sanitky by podle ředitele měl být vypsán ještě v lednu. Dodal, že po vysoutěžení plánují odebrat jen maximálně deset vozů a další odebírat postupně. „Určitě nejdříve vozy zatížíme významným provozem v malém počtu,“ uvedl. Naposledy pražští záchranáři vybrali v soutěži 30 nových sanitek v roce 2018 za 142 milionů korun.

Kolouch dále řekl, že záchranáři by měli v lednu nebo únoru obdržet prototyp speciálního vozu pro infekční pacienty objednaného loni. Výhledově je v plánu také další část modernizace velkokapacitního zdravotnického kamionu Golem, který už má od loňská nový tahač. Zbývá repasovat návěs se zdravotnickým vybavením a 12 lůžky. „To ale určitě bude záležet na covidu,“ vysvětlil ředitel a dodal, že Golem je využitelný v době epidemie a do jejího skončení se rekonstruovat nebude.

Nové základny

Rekonstrukci areálu záchranářů v ulici 28. pluku, který je ve špatném stavu, umožní po letech vyjednávání schválená směna majetku magistrátu se státem. Dlouhé průtahy byly podle ředitele i na letišti v Ruzyni, kde by se na základě už hotového projektu letos měl zbořit objekt, který měl být provizorní, ale stál tam mnoho desítek let. „Nahradí jej kompletní modulární základna,“ řekl Kolouch.

V Nemocnici Na Františku v minulosti výjezdová základna byla a na základě jednání s nemocnicí, magistrátem a Prahou 1, která zařízení provozuje, by se tam měla brzy vrátit. „Nepředpokládají se velké stavební úpravy, takže předpokládám, že to také bude v tomto roce,“ řekl.

Doplnil, že další kombinovanou základnu pro hasiče, městské strážníky a záchranáře staví městská část Suchdol. Další by měly vzniknout také v Běchovicích a v Klánovicích. Hasičský sbor také od roku 2019 rekonstruuje svoji zbrojnici v Argentinské ulici v Holešovicích, kde by měli záchranáři přistavět svoji základnu.

Pražská záchranná služba má více než 20 výjezdových základen a buduje další. Město, které ji zřizuje, také plánuje stavbu nového sídla administrativy a dispečinku, a to zřejmě na Střížkově. Roční rozpočet organizace je zhruba půl miliardy korun. Loni pražští záchranáři řešili 114 915 případů, tedy zhruba o 13 000 méně než v roce 2019. V 5 267 případech záchranáři do pražských nemocnic odvezli lidi s covidem-19.

Nová forma komunikace

Ředitel pražské záchranky také uvedl, že záchranáři budou v budoucnu mnohem více při komunikaci s dispečinkem používat namísto telefonních hovorů jednotné formuláře zasílané prostřednictvím chytrých telefonů nebo tabletů. Na základě standardizovaného formuláře bude podle Koloucha komunikace mnohem jednodušší než vysvětlovat stav pacienta po telefonu. Zkušební provoz tzv. elektronického avíza již začal. „Předpokládám, že do půlky roku to bude standard. A pokud se podaří vysoutěžit chytré telefony pro posádky, tak si myslím, že do konce roku to bude v úplné rutině,“ řekl.

Dalším krokem bude spolupráce s pražskými nemocnicemi. Jejich systémy by se měly propojit s elektronickým archivem záchranné služby, o čemž se bude jednat s vedeními jednotlivých zařízení. Cílový stav podle ředitel Koloucha je, aby posádka odeslala informace zároveň dispečinku záchranné služby a cílové nemocnici, která by si tak hned mohla začít připravovat tým. Pražští záchranáři také podle ředitele poskytnou potřebný software ostatním krajským záchranným službám.

Ohledně lepší komunikace se podle Koloucha osvědčil také NDIP, který vláda spustila v souvislosti s epidemií a který eviduje denně aktualizované počty intenzivních lůžek v nemocnicích. S využitím informací z dispečinku umí podle ředitele operační středisko predikovat, kolik lůžek ve které nemocnici bude volných a kdy případně dojdou. „Přáli bychom si, aby toto zůstalo i po době covidu,“ řekl.

Fotogalerie
22 fotografií