Vládní airbus A-319 s tělem rotmistryně přistál včera krátce po druhé hodině odpoledne na kbelském letišti, které bylo zároveň její domovskou základnou.  Letoun s jejími ostatky doprovázely dva stíhací letouny gripen.

Skupina vojáků za doprovodu vojenské hudby vynesla z letounu rakev. Ceremonie přímo na ranveji se zúčastnila zdrcená rodina, nejvyšší představitelé armády včetně premiéra Andreje Babiše (66, ANO) a ministra obrany Lubomíra Metnara (53, za ANO). Součástí aktu byla i modlitba od armádního kaplana.

Video
Video se připravuje ...

Armádní speciál přepravil ostatky Michaely Tiché do vlasti, 13. listopadu 2020. CNC / Veronika Foltová

Oddaná službě

Zarputilost pro nasazení, oddanost práci a plnění svěřených úkolů padlé vojákyně ocenil poté velitel 24. základny dopravního letectví v Praze Kbelích Martin Nezbeda. „Pro nás to je velká tragédie, protože rotmistryně pocházela z naší základny a je to o to větší tragédie, že byla takto mladá a navíc vojákyně,“ dodal s tím, že pro všechny členy základny byla čest s ní pracovat.

Co se týče možných příčin pádu vrtulníku, při němž zahynulo také šest Američanů a jeden Francouz, to bude podle Nezbedy předmětem vyšetřování. „Podle mých informací šlo o technickou závadu,“ dodal. Vozidlo s rakví z kbelského letiště vyprovodila na poslední cestě motocyklová četa Hradní stráže. O podobě pohřbu nyní rozhodne rodina. Jako ostatní vojáci padlí v misi, kterých bylo od roku 1990 už 30, má nárok na pohřeb s vojenskými poctami.

Povýšení od ministra, ocenění od prezidenta

Padlou rotmistryni se včera rozhodl ministr Metnar vyznamenat in memoriam. „Michaela Tichá tragicky zahynula ve službě pro svou zemi. Proto jsem dnes rozhodl o jejím povýšení in memoriam do hodnosti štábní praporčice,“ napsal na twitter. Takto byli vždy povýšeni vojáci, kteří padli během výkonu služby.

Vyznamenat zesnulou se rozhodl také prezident republiky Miloš Zeman. Informoval o tom na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Prezident republiky  Miloš Zeman udělí ve státní svátek 28. října 2021 in memoriam Medaili Za hrdinství štábní praporčici Michaele Tiché,” sdělil Ovčáček.

S přítelem Tondou se poznala v armádě

Bydleli spolu, plánovali společnou budoucnost. První padlá česká vojačka bude chybět nejen rodičům a mladší sestřičce Báře, ale i svému příteli. S Tondou, který je také vojákem, se Míša (†27) seznámila právě v armádě. Jejich vztah byl podle známých vážný.

„Byla do Tondy zamilovaná, ještě před odletem na Sinaj spolu bydleli. Měli za sebou neuvěřitelné zážitky, ale také spoustu plánů do budoucna,“ svěřila se Míšina dobrá kamarádka Nicole. „Míšo, je pro mě šílené vědět, že nikdy nepoznáš, co je manželství, nebudeš mít děti, ani vnoučata a nezažiješ jejich lásku,“ dodala zdrceně.

Šéf hasičů: Zaslouží si ocenění

Skromná dívka s velkým srdcem a odhodláním. Tak o Michaele mluví Petr Kobylák, starosta Sboru dobrovolných hasičů z pražského Braníka. Právě tady Míša společně se svou sestrou Bárou působila. „Byla ztělesněním radosti ze života. Šikovná, pohodová, nekonfliktní a zároveň pokorná,“ řekl Blesku Kobylák, podle něhož byla pro Míšu účast na její první misi v Sinaji splněným snem. A také satisfakcí za úsilí, s jakým se snažila prosadit ve stále spíše mužském světě hasičů a vojáků. „Bylo to jen potvrzení její odvahy, odhodlání i lidských kvalit. Ty by si zasloužily ocenění,“ vzkázal Kobylák.

Úspěchy v drsných kláních

Přestože působila křehce, excelovala v extrémních závodech typu Spartan race a fyzicky náročných hasičských soutěžích. Těch se poprvé účastnila už v jednadvaceti letech. V klání Toughest Firefighter Alive (česky Nejtvrdší hasič přežije) dokonce obsazovala přední příčky.

Například v roce 2016 obsadila na Mistrovství Evropy v Polsku 3. místo mezi ženami! „Měla ohromnou sílu, často bodovala i v mužských kategoriích,“ prozradil Kobylák. Podle něj znamenala pro Míšu účast na její první misi v Sinaji splněný sen i satisfakci za všechno úsilí, s jakým se snažila prosadit ve světě hasičů a vojáků. „Bylo to potvrzení její odvahy, odhodlání i lidských kvalit.“

Major: Byla velmi pracovitá

Vyjádření k úmrtí svého člena jednotky poskytl na ranveji pražského letiště v Kbelích, také její přímý nadřízený major V. M. Ten chtěl zůstat v anonymitě vzhledem k tomu, že se účastní zahraničních misí.

*Jaká je to ztráta pro jednotku na Sinaji?

„Ona byla velkým profesionálem a pro všechny je to velká ztráta. Byla velmi pracovitá a jakýkoliv problém byl, vždy se ho snažila řešit.“

*Toto byla její první mise?

„Ano, pokud vím, tak to byla její první mise.“

*Jak dlouho byla na misi a v armádě?

„Odjížděla tam někdy v letních měsících a v armádě byla více než tři roky.“

Fotogalerie
64 fotografií