Vše už je nachystáno, v pátek to vypukne. Takřka po třech letech se na nové Trojské lávce, jež spojuje Troju s Císařským ostrovem, budou moci projít první lidé. „V Troji se dokončuje. Včera (v úterý - pozn. red.) večer proběhla zkouška osvětlení. V pátek dopoledne proběhnou další administrativní úkony, aby lávka od odpoledne mohla sloužit veřejnosti,“ oznámila na facebooku firma SMP CZ, jež Trojskou lávku pro Prahu staví, ve středu večer. Informaci pro Blesk.cz potvrdil také pražský magistrát. „Prosíme při případné návštěvě lávky, abyste brali v potaz nejnovější opatření. Děkujeme,“ dodala firma.

Město zatím nechce sdělovat konkrétní čas otevření. S ohledem na epidemickou situaci chce zabránit srocování lidí. Ze stejného důvodu neplánuje ani slavnostní přestřižení pásky nebo jinou podobnou akci.

Nová lávka je o 1,5 metru vyšší než lávka původní, je čtyři metry široká a 256 metrů dlouhá. Vejdou se na ni chodci, cyklisté i lidé na bruslích, v případě potřeby po ní projede také sanitka. Cena lávky je do 150 milionů korun. Přívoz, který zřícenou lávku mezi Císařským ostrovem a Trojou provizorně nahradil, po otevření nové lávky skončí.

Trojská lávka se zřítila 2. prosince 2017, při jejím pádu se zranili čtyři lidé. V září případ začal rozplétat soud, obžalováni jsou kvůli pádu exšéf oddělení mostů pražské TSK Antonín Semecký a projektant lávky Jiří Stráský.

Fotogalerie
112 fotografií