Do ankety se každoročně zapojí tisíce lidí z celého světa. Kritéria, která se hodnotí, jsou vcelku jednoduchá. Hodnotí se gastronomie, umění a kultura, ale také atmosféra a genius loci dané čtvrti. Sám portál Times Out ale přiznává, že rok 2020 byl velmi specifický „Za poslední měsíce miliardy lidí po celém světě najednou zcela přehodnotili vztah k místu, kde bydlí. Díky lockdownu pro ně najednou bylo bistro na rohu a sousedská vstřícnost mnohem důležitější než si kdy dovedl kdo představit.“

Výběr nejlepších 40 čtvrtí světa je založen nejen na názorech zahraničních zpravodajů zmiňovaného webu, ale především na názorech obyvatel daných čtvrtí. Nejvíce „cool“ čtvrti roku 2020 jsou tedy stále místy s pestrou směsicí lidí, zajímavými gastro podniky, ale také místa s dostupným bydlením a celkovými životními náklady.

Spousta barů a zeleně

„Jen kousek od historického centra Prahy se nachází čtvrť plná barů, útulných kaváren a hlavně spousta parků a zeleně. Nejoblíbenějším parkem a také ústředním bodem celé čtvrti je bezesporu Letná. A to nejen díky tolik žádanému stínu, ale především díky krásným výhledům z oblíbené pivní zahrádky,“ popisuje pražskou městskou čtvrť Amanda Bell, redaktorka Times Out a připomíná i někdejší Stalinovo sousoší, které dnes naštěstí nahradilo 25 metrů vysoké kyvadlo.

Takto vypadá výhled z terasy, která přináleží ke kanceláři starosty Prahy 7.
Autor: David Zima

„Milovníci moderního umění si rozhodně nesmí nechat ujít DOX, působivou galerii současného umění, která má na střeše dokonce vlastní dřevěnou vzducholoď. A jako třešničku na dortu doporučuji kávu v Paralelní polis, což je první kavárna na světě, kde se dá zaplatit pouze bitcoiny,“ zve na světový unikát redaktorka.

Vyhrála Barcelona

Holešovice se letos umístily přesně veprostřed žebříčku. V jiných periodicích se coby pozoruhodná čtvrť neobjevily poprvé. V roce 2017 patřily podle travel blogerů na 15. místo mezi nejbezvadnějšími čtvrťmi. Dle britského deníku The Guardian byly Holešovice sedmou nejzajímavjěší evropskou čtvrtí v roce 2020. A jak je to s nynějším žebříčkem?

Pomyslnou zlatou medaili vyhrála barcelonská čtvrť Esquerra De L'Eixample. Důvodem mimo jiné bylo i to, jak se zde lidé během první vlny pandemie koronaviru semkli a například na svých balkonech pořádali během tuhého lockdownu taneční party. Kromě toho také respondenti ocenili místní restaurace, které během první vlny nezištně vařili pro nemocniční personál.

Fotogalerie
54 fotografií