Zatímco většina pražských ostrovů vznikala postupně a jsou relativně mladé, ostrov Štvanice pamatuje už dobu, kdy kněžna Libuše věštila Praze slávu,jež hvězd se bude dotýkat. Tehdy to ale nebýval jen jeden osamocený ostrov, ale spíše soustava menších ostrůvků. I proto se mu tehdy říkalo Pražské Benátky.

Vojensky i ekonomicky významná

Ostrov Štvanice je také častokrát zmiňován ve starých kronikách, kde je popisován jako důležité strategické místo. „Po mnohá staletí hrála výspa tato ve válečných bězích velmi důležitou úlohu. Jeho držení rozhodovalo často o zdárném výsledku válečných podniků buď Pražanů, nebo cizích nepřátel,“ stojí v knize Ze staré Prahy, autorů Josefa Svátka a Karla Šapfera.

Ostrov ale nebyl důležitý jen vojensky, ještě v dobách, kdy měla Praha jen minimum mostů, nacházel se tu také jediný brod široko daleko. Jen tudy vedla cesta do Vyšehradu a Starého města. „Pouze zde se dala rychlotoká Vltava přebřísti, sloužíc tím za obchodní dráhu z Prahy do Saska a Lužice, jak o ní už v 10. století vypravuje španělský žid Ibrahim ibn Jakub, který tehdáž Prahu navštívil,“ popisuje kniha Ze staré Prahy tehdejší význam Štvanice.

Krvavé štvanice

Osrov jako takový nikdy nebyl trvale obydlen. Především kvůli tomu, že byl často zaplaven velkou vodou. Pražané ho ale kolem 17. století začali využívat hlavně k odpočinku a různým volnočasovým aktivitám. Vždyť po jedné takové aktivitě nese i své jméno. Na Štvanici se totiž pořádaly opravdu štvanice. Tato krvavá kratochvíle, kdy se diváci bavili tím, jak psi k tomu vycvičení štvou medvědy, jeleny, ale třeba také krávy, přišla do Prahy zřejmě z Vídně.

Tuto podivnou kratochvíli popisuje i Václav Krolmus ve svých Staročeských pamětech. „Za Poříčskou branou jest můstek do Buben přes ostrov Štvanici. Na onom ostrově za můstkem bylo střediště oblíbené štvanice, na kterou obecenstvo každou neděli a svátek veřejně se zvalo zavěšenými na rozích obrazy, na kterých bylo vypodobněno, kdo bude vlastně zápasiti.“

Samozné štvanice byly opravdu krutou zábavou. To lze ostatně poznat z Krolmusova popisu této tehdy oblíbené zábavy. „Při vstoupení spatřil jsem dosti velké okrouhlé divadlo o dvou patrech, které naplněno bylo lidem vyššího i nižšího stavu. Do arény byl najednou vpuštěn býk a dva psi. Psi se na ubohé zvíře vrhli a roztrhali mu obě uši. Ubohé zvíře strašlivě řvalo. Při tomto hrozném pohledu počalo veškeré obecenstvo v pravém smyslu slova jásati. Býkovi poté uvázali provaz kolem rohů a odvedli ho.

Za zábavu bylo samozřejmě nutné zaplatit a kupodivu tehdy nebyl problém, aby se na štvanice chodily koukat i děti. Rodiče za ně zaplatili jeden krejcar, za sebe pak dva krejcary. Štvanice se na ostrově střídavě pořádaly až do roku 1802, kdy je císař František I. zakázal, protože údajně snižovaly mravy tehdejšího obyvatelstva. Název ostrova ale zůstal a dřívější pojmenování – Pražké Benátky bylo pomalu zapomenuto

Rodilí Benátčané

I když ne tak docela. Na konci 19. století tu byla postavená porodnice. Konkrétně tedy porodnice a útulek Čsl. ochrany matek a dětí. Stála v místech naproti zdymadlům, kde je dnes travnatá plocha se sochou sedící dívky od Jaroslava Horejce. Porodnice tu vydržela až do roku 1979 a lidé, kteří se v místní porodnici narodili, si dodnes říkají rodilí Benátčané.

Světový stadion

Největší slávu ostrov zažil v dobách, kdy tu stál zimní stadion. Ten tu vyrostl v roce 1930 a disponoval umělou ledovou plochou. Konalo se na něm dokonce několik mistrovství světa a to jak v ledním hokeji, tak v krasobruslení. V roce 1956 byl stadion dokonce zastřešen. I když byl prohlášen kulturní památkou, byl v roce 2012 kvůli špatnému stavu zbourán. S jeho demolicí nesouhlasili památkáři ani velká část veřejnosti.

Jaká bude budoucnost Štvanice?

V současné době si nechává magistrát připravit studii rozvoje ostrova Štvanice. Dokončena bude do roku 2022 a město vyjde na zhruba 35 milionů korun. Než bude zmíněná studie hotova, uskuteční se na ostrově některé dílčí změny nezávislé na studii. Magistrát bude například nadále pracovat na výstavbě lávky z Karlína do Holešovic, která povede přes Štvanici. Chystá se také oprava Hlávkova mostu, Fuchsovy kavárny nebo obnova zeleně.

Fotogalerie
19 fotografií