Infokiosky, které zaměstnanci dopravního podniku v současné době demontují, byly do stanic metra instalovány kolem roku 2008. Dopravní podnik ukončení jejich provozu zdůvodňuje tím, že jejich systém už je zastaralý, protože technologie za 12 let výrazně pokročily. Všímaví cestující jistě postřehli, že zmiňované kiosky přestaly fungovat už před pěknou řádkou měsíců.

Na konci minulého roku nám vypršela servisní smlouva s dodavatelem. A celý ten systém je zastaralý a naprosto nevyhovující pro dnešní dobu, proto obnovení jejich provozu už neplánujeme,“ řekla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Kde skončí? ...možná v erotickém muzeu

Dopravní podnik nyní tyto informační sloupky demontuje, částpatrně skončí v Muzeu městské hromadné dopravy ve Střešovicích, část skončí ve šrotu. Některé se ale podnik rozhodl nabídnout zájemcům k prodeji. Tato nabídka zaujala i Martina Černého, který na sociálních sítích hned začal pátrat, kde by si infosloupek mohl odkoupit.

Za 14 dní plánuji otevřít na Malé Straně erotické muzeum a říkal jsem si, že bych tento infosloupek mohl využít. Akorát by místo informací o jízdenkách nabízel našim návštěvníkům informace o muzeu, jeho historii a podobně,“ popsal Blesku Martin Černý svůj nápad.

Informační kiosky ve stanicích metra končí. Nahradí je modernější kolegové.
Autor: Veronika Foltová

„Dokonce se mi podařilo na stránkách dopravního podniku najít nějakou tabulku, ve které jsou zapsané všechny možné věci, které DPP nabízí k odprodeji. Projel jsem postupně všech 1800 položek a tenhle infokiosek se mi samozřejmě nepodařilo najít. Ale doufám, že za to nebudou chtít nějakou závratnou částku, ve šrotu jim za to také moc nezaplatí. Příští týden se s nimi pokusím spojit,“ dodal Černý.

I Blesk se pokoušel kontaktovat oddělení DPP, které má odprodej majetku na starosti, bohužel neúspěšně. Na stránkách je ale uvedeno, že zájemci o majetek dopravního podniku mohou své nabídky posílat až do 30. září.

Nahradí je moderní verze

Demontáž se ale nebude týkat novějších informačních panelů, které DPP do stanic metra instaluje postupně už od roku 2015. V první fázi se objevily třeba ve stanici Karlovo náměstí, Náměstí Míru nebo Pražského povstání.

Na obrazovce s úhlopříčkou 46 palců si lidé mohou vyhledat informace o výlukách, cenách jízdného, ale také třeba předpověď počasí na další dny. To vše v češtině, angličtině, němčině a ruštině. Výhodou je také jednoduchý redakční systém, díky kterému může dopravní podnik rychle a jednoduše informace upravovat. Pořizovací cena modernějšího infostánku je 360 tisíc.

Fotogalerie
35 fotografií