Ven jsme nosili roušky, myli si ruce, používali dezinfekci. Počty nakažených klesaly. A pak jsme všechnu tu snahu spláchli do kanálu... Začalo to akcí Prostřený stůl na Karlově mostě, které se zúčastnili i poslanec Dominik Feri (24) a jeho stranická šéfka Markéta Pekarová Adamová (35, TOP 09), Miroslava Němcová (67, ODS) či starosta Prahy1 Petr Hejma (51, STAN).

Přišla i herečka Anna Geislerová (44). Událost připomínala zhmotnělou noční můru epidemiologů. Dva tisíce lidí sedících těsně vedle sebe a sdílejících jídlo... Obrázky z ní se objevily ve všech médiích, mluvilo se optimisticky o »konci koronavirové krize«. Akci posvětil i pražský primátor Zdeněk Hřib (39, Piráti). „Věřím, že si hostinu na Karlově mostě užije co nejvíce Pražanů, ale i turistů z celé České republiky, které nyní lákáme do Prahy,“ řekl tehdy. Jasný signál všem, že už není třeba mít strach a být opatrný.

Kritika od lékařů

Už v době konání akce se ozývaly kritické hlasy. Za velmi špatné gesto ji označil epidemiolog Rastislav Maďar (47). „Ještě není úplně vyhráno a znovu se zhoršující situace v některých ukazuje, že předčasné opuštění principů prevence se může vymstít a vést ke znovuzavedení některých povinných opatření,“ upozorňoval Maďar. „To pustil magistrát?“ divil se tehdy i epidemolog Roman Prymula (56) a snažil se apelovat na zdravý rozum. „Dovedu si představit, že lidé chtějí něco dělat, že chtějí ukázat, jak jsou schopni se oprostit od těch událostí, co tady v nedávné době byly, ale myslím, že situace není natolik příznivá, abychom toto dělat museli,“ připomínal. Vysvětlení, proč se akce pořádá, ho pobavilo. „To je teda dobré, že jsme symbolicky ukončili koronavirovou krizi, tak snad už nepřijde,“ uzavřel tehdy Prymula trochu ironicky. A teď se ukazuje, že radost byla předčasná.

Svět si ťukal na čelo

„Hosté byli povzbuzováni k tomu, aby se dělili se svými sousedy, a přitom nedodržovali žádné rozestupy. To je něco, s čím by se lidé ze zemí v izola- ci mohli jen stěží ztotožnit,“ napsala například britská BBC. Poukázala také na to, že Pražané se veselili namačkaní vedle sebe, ačkoliv WHO právě tentýž týden varovala, že pandemie ještě zdaleka není u konce. Rakouská ORF si kladla otázku, proč jsou Češi najednou tak lehkomyslní. Z premianta je problémové dítě, nebral si naposledy servítky německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Za moment obratu v českém přístupu ke koronavirové pandemii označil právě oslavu na Karlově mostě.

Zmatený primátor

Dřív jedná, než přemýšlí. Tak působí během koronavirové krize primátor Zdeněk Hřib. Na tiskové konferenci 11. září vyhlásil, že si Pražané budou muset dezinfikovat ruce u vstupů do veřejných budov. Později hygienici vyjádření korigovali s tím, že povinnost platí pro zaměstnance, zákazníci mají být k použití dezinfekce pouze vyzýváni. V pátek pak primátor vyhlásil uzavření vysokých i středních škol, o dvě hodiny později nařízení změnil. „Hygiena nakonec nesouhlasí se zavedením distanční výuky na středních školách. Bude jen na vysokých,“ prohlásil. „Je to zmatek,“ komentovala jeho nový přešlap předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová s tím, že se školám už ozývali vyděšení rodiče.

Fotogalerie
50 fotografií