Když se ježek pohybuje přes den v trávě, většinou to značí, že má nějaký problém. O to větší, když se jedná o mládě. Ježci západní jsou noční živočichové, a tak jsou přes den k vidění jen velmi zřídka. „Když jsou takto malá mláďata přes den mimo hnízdo, je důvod obvykle bohužel jasný – jejich matce se stalo něco zlého a už se nevrátila do hnízda a mláďata po čase sama vylezla ven kvůli hladu,“ vysvětlila vedoucí ošetřovatelka záchranné stanice Zuzana Pokorná.

Pozor na sekačky

Ježci se rádi zdržují v okolí lidských příbytků, především pak na zahradách u domů. To jim ale může přinášet nejen výhody, ale také mnohá úskalí, protože na ně v blízkosti lidí čeká nejedno nebezpečí. „Nejnebezpečnější jsou pro ně strunové sekačky, auta, volně pobíhající psi a také jedy, které se na zahradách někdy používají proti škůdcům,“ vyjmenovala ošetřovatelka.

 Tímto bych ráda vaše čtenáře upozornila, aby byli opatrní při zahradních pracích a pečlivě prohledali terén před tím, než použijí strunovou sekačku. To samé platí i při jízdě autem. A pokud venčíte své psí miláčky, dohlídněte, aby se nějaký ježek nestal pro vašeho pejska hračkou, což malého pichláček bude stát pravděpodobně život,“ upozornila Pokorná.

Ježek není vegetarián

Vysílená a prochladlá ježčátka si vzali do péče ošetřovatelé, a poté co mrňouskové malinko zahřáli, vrhli se i na nabízenou potravu. „Především v dětských knížkách bývají ježci zobrazováni s jablíčky na bodlinách, což může vést k omylu, že ježci jsou vegetariáni. To ale není pravda. Ježek je hmyzožravec, dokonce patří k největším svého druhu v Evropě. Kdybyste mu nabídli jablko, tak by si o vás asi nic pěkného nepomyslel, ne že by si ho pro zpestření v jídelníčku někdy nedal, ale mnohem raději má žížaly, slimáky nebo hmyzí larvy,“ řekla ošetřovatelka.

Až mláďata povyrostou a zesílí, vypustí je spolu s dalšími 37 ježky ošetřovatelé do volné přírody. Vypouštění ježků do přírody většinou probíhá věřejně. „Při této akci mají lidé možnost seznámit se s ježky blížeji a pozorovat je v jejich přirozeném prostředí. Zvláště děti si to vždy moc užijí,“ uzavřela Pokorná.

Ježek západní může být až 31 cm velký a vážit může až přes kilo, což z něj dělá jednoho z největších hmyzožravců v Evropě. Řídká a hrubá srst pokrývá ježkovo břicho, krk a část hlavy. Zbarvení bývá na bocích do hněda, které je na břiše světlejší. Hřbet a boky kryje 7000–8000 bodlin, které jsou 2–3 cm dlouhé, pruhované a „učesané“ směrem dozadu. Ze smyslů má nejlépe vyvinutý čich, cítí i potravu žijící v zemi

Fotogalerie
51 fotografií