Koupě bytu 4+kk (143 metrů čtverečních) v Klimentské ulici ze 7,5 milionu korun? I za tuto cenu se v minulých letech prodávaly byty v lukrativním centru Prahy. Skutečná cena je ale podle policií osloveného znalce o 3,6 milionů korun vyšší.

Takto nevýhodně mělo být prodáno 23 bytů, přičemž jejich prodejem podle nového znaleckého posudku byla městské části způsobena škoda 32,3 milionu. Původně se počítalo se škodou přes 41 milionů korun. 

Ve zdůvodnění policejního obvinění stojí: „Policejní orgán má za to, že i laické veřejnosti je zřejmé, že obvyklé ceny některých bytových jednotek v dotčených lokalitách jsou vyšší než ceny, za které byly shora označené bytové jednotky prodány,“ uvedly Seznam Zprávy, a dále, že se prošetřovaly realizované prodeje. 

Starosta, radní, zastupitelé...

Ve výčtu obviněných politiků jsou podle serveru někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09), jeho zástupce Daniel Hodek (ČSSD) a další zastupitelé Filip Dvořák, Jaroslava Janderová nebo Jan Bürgermeister (všichni ODS). Policie znovu obvinila také dva současné radní Prahy 1 Jana Votočka (TOP 09) a Richarda Bureše (ODS) nebo zastupitele Filipa Kračmana (TOP 09).

Bývalý starosta první městské části svoje pochybení odmítá: „V minulosti jsem se dost jasně vyjádřil, že městská část Praha 1 postupovala v souladu s tehdy platnými zákony a nařízeními. Na tom stále trvám,“ uvedl exstarosta Lomecký pro server.

Jaroslava Janderová obvinění vnímá jako účelovou záležitost před volbami: „Nejsem si vědoma žádného pochybení,“ řekla Janderová.

Fotogalerie
2 fotografie