Poprvé se srdceryvný příběh objevil o víkendu na facebooku Skladu dětských věcí pro pěstouny – Praha 11: Bratři přišli při dopravní nehodě o rodiče a tři měsíce se pak o všechny staral nejstarší z nich. Vše prý tajili, aby je úředníci od sebe neodtrhli a nerozdělili je do dětských domovů.

Policie mlčí

Vedoucí zmíněné organizace Eva Ptáčková iniciovala pro údajně osiřelé sourozence sbírku. Do té lidé během pár hodin poslali 279 114 Kč, hoši už prý měli mít i pěstounku. V pondělí však Ptáčková uvedla, že si celý příběh vymyslel nejstarší z bratrů. A v úterý přišel další zvrat! Podle informací Blesku nelze vyloučit, že výmysl o sirotcích nemají na svědomí tři bratři, ale někdo další! Policie zatím nikoho neobvinila a při informování je skoupá. „V současné chvíli na případu intenzivně pracujeme a prověřujeme všechny získané informace,“ uvedla mluvčí Policie ČR Eva Kropáčová.

Úřednice: Je to nesmysl

Fakt, že by měli tři sirotci zůstat bez povšimnutí, považuje za zcela nesmyslný Jarmila Bisomová, vedoucí oddělení Sociálně-právní ochrany dětí Jihomoravského kraje (SPO-JMK). „Není to reálné. Pokud by rodiče zemřeli při autonehodě, musela by policie v rámci zaprotokolování smrtelné nehody zjistit z rejstříku obyvatel, že měli děti. Na tuto skutečnost musí upozornit Orgán sociálně-právní ochrany dětí krajské či obecní úřady,“ vysvětluje Bisomová.

Že by se ani jeden z úřadů situací nezabýval, je podle ní krajně nepravděpodobné. Bisomová též uvedla, že podivný život sirotků by nejspíš neunikl ani sousedům, známým rodičů, jejich kolegům v práci či škole, i když zde by mohl sehrát roli koronavirus, kvůli kterému děti byly doma.

Peníze vrátí

Eva Ptáčková nese vývoj případu těžce. „Teď to řeší policie a já se k tomu už nesmím vyjadřovat. Ani bych to nezvládla. Je mi to celé moc líto,“ řekla Blesku. Účet, kam byly pro chlapce vybírány finanční dary, byl pozastaven. „Žádné peníze do něj už neputují, ale ani z něj nemohou být v tuto chvíli na základě rozhodnutí policie vraceny. Nicméně trvám na to, že veškeré dary, které jsme obdrželi, budou vráceny dárcům. Jen bohužel není jisté, kdy,“ dodala.

Co je jisté?

* Žádná dopravní nehoda, při které by před třemi měsíci zemřeli rodiče tří synů, se nestala.

* Policie případ vyšetřuje, jelikož existuje reálné podezření, že někteří z aktérů kauzy se stali obětí podvodu.

Neuvěřitelný, avšak podle všeho smyšelný příběh o třech bratrech, kteří po smrti rodičů skončili na všechno sami, bude mít dohru u policie. Mělo by se jednat o podvod. Otázkou je, kdo za ním stojí.
Autor: Facebook Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11

Kdo je pachatel?

* Může se jednat o klukovinu tří bratrů.

* Za výmyslem může stát někdo z rodiny údajných sirotků. 

* Pokusit se vylákat peníze z dobrosrdečných lidí mohla i cizí osoba.

Co je cílem skladu?

Sklad pro pěstounské rodiny v Praze provozuje od loňského léta Eva Ptáčková, která je sama tzv. »pěstounkou na přechodnou dobu«. Tito lidé jsou připraveni často i z hodiny na hodinu přijmout dítě, které potřebuje náhradní péči. Sklad zajišťuje rychlou možnost poskytnutí výbavy pro svěřené děti. Dárci do skladu nosí jakékoliv věci pro děti od narození do 18 let věku, včetně oblečení, hraček atd.

Fotogalerie
15 fotografií