V únoru letošního roku to vypadalo, že Praha nad pivními koly zvítězila, když se začaly instalovat značky, které této atrakci zakázaly vjezd do širšího centra Prahy. Zákaz byl vydán už v listopadu minulého roku, jeho zavedení ovšem odložila stížnost ministerstvu dopravy od pivovaru Gwern, který řadu pivních kol zásobuje.  „Praha má být domovem Pražanů, ne alkoturismu,“ hlásal tehdy náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Podobně se vyjadřoval i primátor Hřib.

Pivovar a několik dalších firem se ovšem rozhodly bránit u soudu a ten nakonec rozhodnutí o zákazu už letos v květnu zrušil. Rozsudek říká, že tak učinil proto, že rozhodnutí o zákazu „bylo vydáno věcně nepříslušným správním orgánem“. Magistrát podle zdůvodnění soudu má právo vydávat rozhodnutí pouze na silnicích I. třídy a zákaz se týkal hlavně silnic ostatních tříd.

„Městský soud konstatuje, že odpůrce nebyl příslušný ke stanovení místní úpravy provozu (tedy zákazu vjezdu pivních kol) na místních komunikacích II. až IV. třídy a veřejně přístupných účelových komunikacích,“ říká rozsudek s tím, že o takovém zákazu mají rozhodovat městské části.

Zákaz končí v sobotu

Magistrát sice po rozhodnutí soudu vydal přechodné opatření, které zákaz prodloužilo, ale jen na 60 dní. Tato lhůta by měla končit tento týden v sobotu. Magistrát mezitím proti rozsudku podal kasační stížnost k Nejvyššímu soudu. „Na jeho rozhodnutí stále čekáme. Z naší strany jsme udělali maximum, nicméně po skončení opatření v polovině srpna bude rozhodnutí na jednotlivých městských částech, na jejichž území se stávající zóna zákazu vjezdu a provozování pivních kol nachází, zda a v jakém rozsahu si stanoví hranice nové zóny,“ vysvětlil pro Blesk.cz mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

„Všechny městské části, kterých se problém s pivními koly týká, jsem dopisem informoval, že moje kancelář ve spolupráci s odborem dopravy magistrátu a Technickou správou komunikací je připravena jim poskytnout veškerou součinnost při řešení konkrétních požadavků na úpravu stávajícího rozsahu oblasti zákazu vjezdu a provozování pivních kol,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Na zrušení zákazu se připravuje i městská policie. „Zatím se pro nás, jako městskou policii, nic nezměnilo. Do této doby je věc ošetřena. Další postup záleží na správním orgánu, kterým je Magistrát hlavního města Prahy. Pokud od nich neobdržíme informaci dříve, budeme je koncem týdne v dané věci kontaktovat,“ uvedla její mluvčí Irena Seifertová.

Praha 1 je připravená

Pivní kola se nejvíce týkají samotného centra města. Tamní radní pro dopravu Richard Bureš (ODS) pro Blesk.cz uvedl, že má již připravené tzv. opatření obecné povahy, kterými by se mělo opět zabránit tomu, aby kola do centra mohla vjet. 

Městská část ale bude muset počkat, zda do ulic opět vyjedou, a až poté může nějak reagovat. Bureš také uvedl, že se o celé situaci Praha 1 dozvěděla až teprve minulý týden. „Oficiálně nám pouze přišel dopis, že nám magistrát oznamuje, že ukončuje to přechodné opatření. Ani slovo o tom, že prohrál soud, jsme se nedozvěděli,“ neskrýval rozhořčení.

Podobně si s pivními koly již poradili i v Praze 7, kde padl první zákaz na území metropole, konkrétně na Letné. „Tento zákaz trvá i nadále, jelikož byl stanoven místní úpravou, která zůstává v platnosti. Další situaci ohledně případného návratu pivních kol do ulic budeme vyhodnocovat a řešit ve spolupráci s hlavním městem,“ uvedl mluvčí tamní radnice Martin Vokuš.

Mezera v zákoně

S magistrátem se soudilo celkem 6 subjektů: kromě pivovaru Gwern například firma Beer Bike Prague s. r. o. nebo společnost Discover Prague Tours s. r. o., které samy tyto pivní kola a další atrakce pro turisty toužící po zábavě v centru města provozují. Dalo by se říci, že u soudu uspěly díky formalitám.

„Městský soud si je vědom, že uvedená interpretace je do určité míry formalistická, nicméně v tomto ohledu jde o legislativní mezeru ve Statutu, kterou nelze překlenout soudním výkladem. Městský soud tedy považuje za vhodné, aby hl. m. Praha tyto (a jiné podobné situace) legislativně ošetřilo tak, aby byla jasná působnost orgánů hl. m. Prahy a městských částí při výkonu přenesené působnosti,“ uvádí rozsudek.

S pivními koly se potýkaly v posledních měsících i další městské části sousedící s centrem, kde původně zákaz neplatil. Pivní turisté se vydali například do Karlína nebo na Žižkov. Místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Strana zelených) pro Blesk.cz naznačil, jak by magistrát do budoucna měl situaci řešit.

Vedení Prahy bude muset vydat nový zákaz ve spolupráci se všemi dotčenými městskými částmi, což je nyní hlavně Praha 1. „Tentokrát to ale v souladu s rozhodnutím soudu bude vydávat nejenom magistrát (pro nadřazené komunikace), ale i silniční správní úřadu dotčených MČ. Má se to složit jako mozaika,“ uvedl. S Prahou 3, která by také chtěla být součástí nového zákazu, se však zatím podle Ruta spíše nepočítá. 

Fotogalerie
12 fotografií