Příběh jednoho z příslušníků Městské policie hl. m. Prahy v uplynulých dnech parafrázovala snad všechny média. Anonymní osoba, která by měla být vysoce postavená ve vedení městské policie, popsala svůj zoufalý „boj“ s lékaři a hygieniky. Ti, dle jeho slov, dlouhodobě ignorovali zdravotní stav jeho rodiny a blízkých navzdory tomu, že se jeho syn nakazil koronavirem během nechvalně známého „koronavečírku“ v pražském klubu Techtle Mechtle.

Za příspěvek, který byl od pátku přes víkend vyvěšen na oficiálních stránkách pražské městské policie, čelili strážníci kritice od hygieniků, ale i od vedení hlavního města. Ředitel metropolitních policistů Eduard Šuster si však za oním sdělením stojí a neměnil by na něm ani čárku. Proč?

„Jde o povinnost“

Veřejný zájem na tom, aby systém, který má zajistit zdraví, bezpečnost a životy obyvatel, byl 100% funkční, je potřeba,“ uvedl v rozhovoru pro DVTV Šuster. „Pokud funkční není, jsme přesvědčeni, že je potřeba na to upozorňovat. Jsem přesvědčený o tom, že městská policie má nejenom právo, ale dokonce i povinnost, pokud se s tím setká, upozorňovat na nefunkčnost systému, aby s tím zodpovědní lidé něco dělali,“ pravil s tím, že zkušenost daného příslušníka městské policie je 100% pravdivá a autentická, a že je možné ji i prokázat.

V tolik diskutovaném příspěvku popisuje pražský strážník zhruba měsíční martyrium, kdy i navzdory tomu, že jeho syn ve sdílené několikačlenné domácnosti i se seniory ve vysokém věku, onemocněl na covid-19, lékaři i hygienici nad tím v zásadě jen mávali rukou. „Dokonce nám (praktický lékař – pozn. redakce) sdělil, že nemáme být hysteričtí,“ stojí ve zveřejněném textu.

Když se nákaza covid-19 projevila a potvrdila u čtyř členů strážníkových nejbližších, s adekvátnějším jednáním se nesetkal ani u hygieniků. „Ihned jakmile jsme se dozvěděli výsledky, tak jsme kontaktovali místně příslušnou hygienickou stanici a předpokládali jsme, že nyní snad již konečně bude případu věnovat patřičnou pozornost. Na druhé straně telefonu nám paní z hygienické stanice s ledovým klidem odvětila, že už je přece pátek 15:30, že má po pracovní době, že to bude řešit až v pondělí 27. 7. a všechny naše kontakty (čili potenciálně ohrožené osoby) si máme obvolat sami. Po této zkušenosti opravdu nevíte, jestli se máte smát, nebo brečet,“ stálo na stránkách městské policie, než byl text na základě vyšších požadavků smazán.

Podle Šustera se zveřejněním soukromé zkušenosti jednalo o správný postup, který on ze své pozice ředitele, navzdory výtkám a kritice schvaluje. „Selhalo všechno, co selhat mohlo. Systém není správně nastavený. Na tomto případu se krásně ukázalo, jak málo stačí k tomu, aby se vyřadila z činnosti značná část nejen městské policie, ale i policie ČR, hasičského záchranného sboru, armády ČR, jednotlivých ministerstev a dalších orgánů státní správy,“ podotkl s tím, že právě v těchto orgánech pracují další členové rodiny dotyčného strážníka.

O nadšení nemůže být řeč

Zmíněný příspěvek ze stránek městské policie zmizel na základě intervence náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN), který je v Praze odpovědný za bezpečnost. Šuster k tomu v rozhovoru uvedl, že ačkoliv se zněním článku souhlasí, odstranit jej musel, jelikož je Hlubuček jeho nadřízeným. Sám náměstek celou kauzu nepovažuje za nikterak šťastnou, nicméně z toho nehodlá vyvozovat personální důsledky.

„Já z toho nejsem úplně nadšený, protože to není žádný strážník, je to člen úzkého vedení městské policie,“ vyjádřil se náměstek pro Blesk. Náměstek primátora, který sám prodělal onemocnění koronavirem, toto jednání považuje minimálně za zvláštní, i když dle svých slov chápe, že v obavách z nákazy v rodině může každý jednat pod tlakem a ne úplně racionálně. Byť neopomněl podotknout, že s oním strážníkem, který odmítá vystoupit z anonymity, je běžně v kontaktu, tím spíše v rámci společného postupu proti řádění koronaviru.

Celou záležitost přitom řešila středočeská hygienická stanice, nikoliv pražská. „Přijde mi to jako zneužití informačního kanálu policie,“ dodal Hlubuček. Anonymita dotyčného ztěžuje i práci hygieniků, kteří se kvůli tomu nemohou zjistit, v čem pochybili. Subjektivně podaný zveřejněný příběh je v tomto případě totiž skutečně málo. „Určitě doporučuji, aby rodina z anonymity vyšla,“ uvedl v rozhovoru Šuster.

„Kolegové udělali maximum“

Velmi mne mrzí, co musela, dle svých slov, rodina policisty při řešení nákazy prožít,“ uvedla ve čtvrtečním tiskovém prohlášení hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. „Práce hygieniků, kteří jsou nasazeni do každodenního řešení epidemie již od února 2020, má mravenčí charakter a vyžaduje preciznost. Kolegové často pracují pod tlakem a s maximálním nasazením. Jen ve Středočeském kraji mají za sebou kolem 17 tisíc šetření, kdy ani v jednom případě neobdrželi kritické připomínky ke své práci,“ popisuje Rážová dále. Zároveň ji mrzí, že hygienici se o celém případu dozvěděli až jeho medializováním.

„Dosud se na krajskou hygienickou stanici ani na ministerstvo zdravotnictví ČR nikdo neobrátil, ani Městská policie nám nepředala oficiální cestou žádné relevantní informace,“ doplnila s tím, že žádná oficiální stížnost na postup hygieniků nebyla podaná.

Fotogalerie
10 fotografií