Společnost první smlouvu s radnicí na pronájem novorenesančního paláce uzavřela v roce 1994, od té doby se prodlužuje. Naposledy se tak stalo v roce 2010, kdy ji měsíc před komunální volbami prodloužila radnice tehdy vedená ODS. Záměr prodloužení vypsalo v roce 2018 i vedení radnice v čele s Oldřichem Lomeckým (dříve TOP 09), což tehdy kritizovala opozice a k podpisu smlouvy nakonec nedošlo.

Nyní rada pod vedením starosty Petra Hejmy (STAN), který již v čele radnice stál jako člen ODS mezi lety 2006 a 2009, záměr smlouvu prodloužit schválila znovu. Zatím jde pouze o vypsání záměru, na jehož základě bude rada rozhodovat o případném prodloužení smlouvy.

Podle schváleného usnesení má cenu nového nájemného určit znalecký posudek, který nechá zpracovat radnice. Pokud by stanovil nižší nájemné, než jaké firma platí dosud, zůstane zachována stávající výše. Dále bude nájemné každý rok valorizováno. „Nad to v roce 2028 a v roce 2032 budou obě strany jednat o aktualizaci výše nájemného pro následující kalendářní roky a o jeho valorizaci,“ píše se dále v dokumentu.

Kritika opozice

Záměr na svém facebookovém profilu kritizoval opoziční zastupitel a předseda kontrolního výboru zastupitelstva Prahy 1 David Bodeček (Piráti). „Jsem velmi zvědavý, který znalec dokáže určit cenu obvyklou v daném místě a čase pro tak specifický objekt, kterým je palác Žofín. Po opakovaném prostudování všech smluvních dokumentů, a to od počátku nájemního vztahu z roku 1994, postupuje současná rada nesprávně a troufám si užít výraz - zcela chybně,“ napsal.

Podle stránek Národního památkového ústavu (NPÚ) vznikl palác původně jako lázně s hostincem, které byly mezi lety 1830 a 1936 přestavěny na rodinný dům a restauraci s velkým společenským sálem. Nynější novorenesanční podobu získala budova při přestavbě v roce 1885. V paláci se pravidelně konají různé společenské akce a plesy a zasedá tam zastupitelstvo Prahy 1. Budova je od roku 1971 památkové chráněna.

Fotogalerie
11 fotografií