Více jak po roce vyvrcholila spolupráce Bezobalu a Přístavu 18600 otevřením prvního Zero Waste Pointu, tedy veřejného prostoru, který je ve svém provozu udržitelný a předchází vzniku odpadu. V úterý 30. června tu byl navíc slavnostně odhalen interaktivní info point, který umožní návštěvníkům poznávat, jak se v prostoru i mimo něj chovat udržitelněji.

Jde to i bez odpadu

 „Opravdu to jde! V průběhu ročního projektu se karlínský Přístav skutečně proměňuje a to, jak jeho pozitivní změnu mohou podporovat návštěvníci, se zájemci dozvědí zábavnou a hravou formou právě ve zmíněném info pointu,“ vysvětluje Anna Veselovská, mluvčí organizace Bezobalu.

Celý info point je pojatý interaktivně a zábavně. Zájemci zde najdou třeba informační cedule s pexesem. Kromě něj je tu vybudovaný i kompost, kde končí všechny zbytky jídla ze stánků. A podle lidí z Bezobalu je stoprocentně imunní vůči myším a dalším hlodavcům.

Vývoj místa připomnělo divadelní představení

I slavnostní představení ročního bezobalového fungování Přístavu organizátoři pojali hravě. Příběh o tom, jak se zdejší prostředí v průběhu uplynulého roku měnilo, nevšedně ztvárnilo divadelní uskupení Spielraum Kollektiv.

„O tvůrcích ze Spielraum je známé, že se od nich můžete dočkat téměř čehokoli. Tentokrát nás zapojili jak do hry, tak do tématu a přenesli do dob, kdy se na místě Přístavu nacházel brownfield, k jehož odklizení bylo potřeba 20 kontejnerů,“ popsala Veselovská.

Bezodpadové kanceláře i domovy

V okolí karlínského Přístaviště je taky mnoho firem a kanceláří. I toho chce nezisková organizace Bezobalu využít a představit jim možnosti, jak fungovat bezodpadově neboli zero waste nejen doma, ale právě i v kancelářích. „Dlouhodobě pořádáme přednášky s názvem o Zero Waste doma i v officu a věřím, že jsme už desítky zaměstnanců okolních firem naučili, jak předcházet vzniku odpadu,“ řekla Anna Veselovská.

A kdo to neví, může si o přednášku Zero Waste doma i v officu, bezobalový kvíz nebo workshop napsat přímo do Bezobalu. Tato nabídka je totiž trvalou součástí práce neziskové organizace Bezobalu spolu s osvětou ve školách, na veřejnosti i v online prostoru.

Přístav - místo odpočinku u vody

Přístav 18600 vznikl na nevyužitém a neudržovaném pozemku na břehu Vltavy v místech bývalé vlakové zastávky „Karlín - přístav". Postupně byl zvelebován a vybaven zázemím jak pro pořádání kulturních akcí, tak i pro odpočinek. A to jak ten aktivní, tak i pasivní. Karlínu tak přibyla další zelená plocha, která připojuje kdysi přístavní čtvrť zpět k řece.

Fotogalerie
12 fotografií