Jana Belecová řekla, že se jedná o osobní spor s místostarostou Štréblem, který začal již minulý rok.  Zastupitelé z řad Pirátů to však vidí jinak.  „Je faktem, že radní Belecová ztratila důvěru klubu,“ řekl na úvod rozpravy Jan Bartko. 

Zmínil, že byli svědky „extrémně nekorektního jednání z její strany“ nejen k jejím stranickým kolegům, ale i k dalším zaměstnancům úřadu. „Paní Belecová vyhrožovala negativní mediální kampaní, což poslední dobou víceméně realizuje,“ dodal. Naráží tím na webové stránky, které provozuje manžel odvolané radní Rudolf Belec.

Mediaci neuznává

Na těch dlouze celou kauzu rozebírá a neváhá útočit i na Pirátského poslance a předsedu poslaneckého klubu strany Jakuba Michálka, který se pokoušel minulý rok pomocí mediace spory mezi radními v Praze 3 urovnat. Michálka dokonce ve svých youtuboých videích vyzývá k tomu, aby na něj podal trestní oznámení. 

Belec na zastupitelstvu rozdal i zápisy z těchto jednání. Na těch Belecová podle zápisu mimo jiné řekla: „Necítím se dobře s ostatními straníky v jedné místnosti a odstoupit nehodlám". Vzhledem k tomu, že tato slova dodržela, tak došlo k tomu, že ji Piráti z Prahy 3 ze zastupitelského klubu vyloučili.

Jsem oběť, říká Belecová

Na zastupitelstvu k tomu dodala, že mediace neuznává a dlouze také mluvila o tom, že se cítí být obětí tzv. sekundární viktimizace ze strany Pirátů například kvůli zveřejňování různých článků na internetu, které se sporu týkaly. 

„Návrh na odvolání je důsledek osobních problémů a nezralosti místostarosty Štrébla,“ poznamenala. Také tvrdí, že utrpěla psychickou újmu. Belecová také minulý týden pro Blesk.cz potvrdila, že na místostarostu Štrébla podala dvě trestní oznámení.

Další z Pirátských zastupitelů František Doseděl jí na to odpověděl, že odvolání rozhodně není řešením osobních sporů a že Belecová nepodpořila řadu bodů, které měla Pirátská strana měla v programu. Připomněl, že také vyjednávala s jejich koaličním partnerem o přestupu, aby mohla zůstat radní.

Exstarostovi je stydno

Spor mezi Piráty kritizovali opoziční zastupitelé z Koalice pro Prahu 3 (ODS, KDU-ČSL, Svobodní) i hnutí ANO. Bývalý starosta Alexander Bellu z ODS řekl, že se za současné vedení radnice stydí. „Stydím se za to, kam jste to dovedli,“  řekl. 

Dodal také, že vnitrostranické spory Pirátů narušují chod městské části a je mu jedno, kdo za to může. Starosta Jiří Ptáček (TOP 09) se podle něj koalici snaží udržet v chodu „handlířskými způsoby“. 

Případem se zabýalo celorepublikové předsednictvo Pirátů. To podle předsedy strany Ivana Bartoše s odvolání Belecové souhlasí. Také se ohradilo proti aktivitám jejího manžela. Ten mimo jiné vyžaduje od nejen předsedy Bartoše, ale i od dalších lidí z vedení strany omluvu. 

Fotogalerie
6 fotografií