Na to, že záchranáři nejsou nijak chráněni a na akutní nedostatek jakýchkoli ochranných pomůcek upozornila středočeská záchranářka v otevřeném dopise v polovině března.

„Na našem stanovišti máme v tento okamžik jeden, ano jeden respirátor a tři balíčky kompletních ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi. To shledávám jako nedostatečné. Obyčejné chirurgické roušky máme z vlastních zdrojů, koupené ještě před obdobím klasické chřipky, a to v omezeném množství. Ani ty nám naše organizace neposkytla,” podivovala se záchranářka v otevřeném dopisu. Pokorná Jermanová ovšem tristní stav zásob zdravotnických pomůcek naopak bagatelizovala a popřela. „V tuto chvíli má každá posádka ZZS dostatek vybavení a ví, jak má postupovat,” uvedla v reakci.

Nastalá situace pro ní nebyla příjemnou a do médií přesto musela lecco vysvětlovat, jak se skutečné věci mají. Do situace se vložil i ředitel středočeské záchranné služby Jiří Knor, jeho vyjádření sdílela hejtmanka na svém facebookovém profilu. „Váš otevřený dopis paní hejtmance nepovažuji za férový, navíc je jednoznačně nepravdivý. Berte proto mimo jiné také na vědomí, že Vaše jednání kvalifikujeme jako porušení pracovní kázně,“ napsal Knor. Bohužel, jak se o dva měsíce později ukázalo, nezůstalo jen u toho.

Trestní oznámení na stole

Středočeský kraj totiž na záchranářku podal trestní oznámení za šíření poplašné zprávy a celý případ nyní řeší policisté z odporu extrémismu a terorismu. NA kauzu upozornila Česká televize v pořadu Reportéři ČT.„Věc prošetřují kriminalisté z odboru extrémismu a terorismu z důvodu vyhlášeného nouzového stavu, kdy šetření oznámení o možném šíření poplašné zprávy spadalo do jejich gesce. Nejde tedy o to, jak se někdo mylně domnívá, že se v tomto případě jedná o podezření z extrémismu nebo terorismu. Případ je prošetřovaný na základě podaného oznámení a kriminalisté nyní zjišťují veškeré okolnosti, aby určili, jestli se jedná o protiprávní jednání nebo ne,” uvedl pro Blesk.cz za pražské policisty mluvčí Jan Daněk.

Přitom právě dopis, který sdíleli Veroničini kolegové na sociálních sítích, strhl obrovskou vlnu solidarity. Následně jim dobrovolníci darovali několik ústenek i nějaké respirátory.

Paradox nad paradoxy

Své podřízené se ředitel středočeské záchranky Jiří Knor v březnu nezastal. Že ale na jejích slovech může být něco pravdy, se přesvědčil záhy. Koncem března totiž musel sám do karantény pro podezření z nákazy koronavirem. „Kvůli kontaktu s osobou, u které byla potvrzena nákaza koronavirem, je v karanténě ředitel ZZS SČK Jiří Knor a 12 záchranářů,” sdělila tehdy pro Blesk.cz mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergrová.

Hygienická stanice hl. m. Prahy k tomu navíc na twitteru uvedla, že se ředitel pravděpodobně mohl nakazit od příslušníka záchranky. K tomu se nabízí otázka - pokud by při výkonu svého povolání měl onen záchranář patřičné ochranné pomůcky, došlo by k nákaze jiným nakaženým, a následnému eventuálnímu přenosu na ředitele záchranky?
Fotogalerie
14 fotografií