Aktivisté z hnutí Limity jsme my a Extinction Rebellion v úterý dopoledne obsadili střechy tří benzinek Shell v Praze. „Akce evidujeme na Praze 5 na Strakonické ulici, na Praze 5 na Vrchlického ulici a na Praze 6. Policie celou situaci monitoruje,“ řekla pro Blesk.cz policejní mluvčí Violeta Siřišťová. 

Aktivisté na benzinky vyvěsili transparenty s nápisem Energetickou demokracii či Klimatickou spravedlnosti, podle svých slov tím chtějí upozornit na „ničení klimatu a porušování lidských práv, které tato firma po celou svou historii způsobuje“. Akce se konala právě ve chvíli, kdy v nizozemském Haagu probíhá valná hromada firmy Shell. 

Demonstrace se účastní zhruba dvacítka lidí, někteří se podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky nemohli dostat ze střechy sami dolů. „Policii ČR poskytneme pouze výškovou techniku, je to z důvodu bezpečnosti jak policistů, tak osob na střeše. Vše se souhlasem zúčastněných osob. Aktivně do případu nezasahujeme,“ uvedl. Nakonec ale policie i hasiči zásah ukončili, pomoci nebylo třeba. „Majitel čerpací stanice na Strakonické ulici uvedl, že mu aktivisté na střeše nevadí,“ zdůvodnila Siřišťová.

„Jsme si vědomi protestů, které probíhaly dnes dopoledne na našich třech čerpacích stanicích v Praze. Plně respektujeme právo lidí vyjádřit své názory v pokojném protestu. Bezpečnost zúčastněných demonstrantů a především zaměstnanců čerpacích stanic Shell je přitom naším prvořadým zájmem,“ řekl Blesk.cz mluvčí společnosti Shell Czech Republic, a. s., Petr Šindler. „Zvýšené povědomí a diskuze o změnách klimatu, které nyní pozorujeme, vnímáme jednoznačně pozitivně. Naše firma souhlasí s tím, že je potřeba přijmout naléhavá opatření. Co skutečně urychlí změnu, jsou účinná politika, investice do technologických inovací a jejich zavádění spolu se změnou zákaznického chování,“ dodal.

Fotogalerie
27 fotografií