Na hřbitov, kde je pochováno 429 sovětských vojáků padlých v květnu 1945 při osvobozování Prahy a okolí, dorazily desítky příznivců motorkářského klubu krátce po poledni. Měli s sebou ruské a české vlajky. Před branou hřbitova je vítala skupina odpůrců s vlajkami NATO. Obě skupiny se chvíli hádaly, incident se ale obešel bez fyzických potyček. 

Desítky lidí ale podle fotografií z místa porušovaly vládní nařízení, upozornil server iDNES.cz. Lidé nedodržovali dvoumetrové rozestupy a někteří ze sympatizantů Nočních vlků ani neměli roušky. Na místě byli policisté, kteří akci každoročně monitorují a řeší případné konflikty. „Byli jsme přítomni před Olšanskými hřbitovy, kde jsme dozorovali příjezd a odjezd skupiny. Přímo na pietním aktu jsme přítomni nebyli. Nikdo nám žádné porušení vládních nařízení neoznámil, podle fotografií z místa k němu ale mohlo dojít, situaci prověřujeme,“ řekl pro Blesk.cz policejní mluvčí Jan Daněk. Za porušení vládních nařízení hrozí až desetitisícová pokuta.

„Pokud došlo k porušení, je to bezesporu špatně a věc nechám prošetřit příslušnou krajskou hygienickou stanicí,“ uvedl pro server ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Pražskou hygienu o porušení následně informoval, ta případ spolu s policií řeší. „Byli jsme panem ministrem zdravotnictví o dané záležitosti informováni,“ řekl mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy Zbyněk Boubík. 

Sympatizanti se shromáždili u pomníku vojákům Rudé armády, kde položili květiny a věnce. Z reproduktorů hrály ruské písně. Následovaly proslovy účastníků, promluvil předseda českých Nočních vlků Marek Radkovič i poslanec Jaroslav Foldyna (dříve ČSSD, nyní za SPD). Mimo jiné kritizoval odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva. Uvedl ale také, že v pátek nepřijeli uctít jen památku sovětských padlých vojáků, ale i těch francouzských, britských nebo jugoslávských.

Noční vlci už několik let pořádají jízdy Evropou do Berlína u příležitosti výročí konce druhé světové války. Některé země tyto výpravy považují za provokaci a hodnotí je jako bezpečnostní riziko. Vůdce spolku Alexandr Zaldostanov je na sankční listině Spojených států i Evropské unie za aktivní podporu ruské anexe Krymu.

Bez cizinců

Kvůli epidemii koronaviru je od druhé poloviny března omezen v Česku pohyb přes hranice. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) proto žádní cizinci na akci do Česka přijet neměli. „V souvislosti s epidemiologickou situací a přijatými opatřeními není přechod hranic z takového důvodu možný,“ uvedl Petříček. Sympatizanti spolku proto letos uspořádali lokální jízdy bez Rusů.

Fotogalerie
4 fotografie