Lidé se po 18:00 scházeli u letenského kyvadla a pomalou chůzí s rozestupy došli přes Letenskou pláň až k vládní Kramářově vile. Tam mnozí své transparenty zanechali a fotografovali se s nimi. Cestou psali křídou vzkazy vládě i na chodníky na Letné. Ani starší lidé se neváhali sklonit a napsat třeba „Covide, covide, zbav nás Babiše, díky, národ“. Mnoho vzkazů pak zanechali napsaných i na cestě přímo k vládní vile.

Pořadatelé, kteří dnešní akci neoznačili jako demonstraci, ale procházku, její účastníky postupně tlampačem informovali, kam právě na své procházce směřuje Mikuláš Minář, a lidé zvolili stejný směr. Policisté na místě účast odhadovat nechtěli, podle nich také nešlo o shromáždění. Několik desítek lidí se dnes večer sešlo i v brněnských Denisových sadech, aby protestlovali proti vládě.

Účastníci protestu často přišli ve dvojicích či s rodinnými příslušníky. Měli narychlo vyrobené transparenty nebo jen malé papíry s hesly „Nechceme vakcínu, chceme svobodu“, „Moje děti mají právo na vzdělání“, „Vládo, kdy odejdeš do čínské provincie?“ či „Otevřete školy!“.

Kontroverzní opatření

Minář na webu Milionu chvilek zveřejnil své otázky, které vládě směřuje. Chce mimo jiné vědět, proč se už v lednu neprojednávala hrozba epidemie koronaviru a stav ochranných pomůcek, což navrhovala opozice, proč se hned na začátku vyhlášení nouzového stavu nezřídil krizový štáb nebo proč se vláda neřídí pandemickým plánem České republiky.

Vláda podle Mináře jedná i komunikuje chaoticky a mění rozhodnutí ze dne na den bez jasného odůvodnění. Ekonomická záchranná opatření jsou podle něj ušitá na míru velkým korporacím typu Agrofert, společnosti, kterou do února 2017 vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO) a poté ji vložil do svěřenských fondů.

Zeman, Minář, Nejedlý

Prezidenta Miloše Zemana se Minář ptal, proč se obklopuje poradci Martinem Nejedlým a Vratislavem Mynářem, „kteří jsou proslulí nejen vazbami na Rusko a Čínu, ale také porušováním karantény a bezpečnostních předpisů,“ říkal Minář.

Spolek Milion chvilek vede od roku 2018 pod názvem Milion chvilek pro demokracii kampaň za odstoupení Andreje Babiše z funkce předsedy vlády. Sbírá podpisy a pořádá demonstrace, z nichž dosud největší se uskutečnila 23. června 2019 v Praze za účasti přibližně 250.000 lidí a stala se největším protestním shromážděním v české historii od revoluce v roce 1989.

Fotogalerie
16 fotografií