Plné vagony a lidé tisknoucí se k sobě, zatímco přešlapují ve frontě na eskalátory, díky nimž přestoupí na jinou linku. Obrázek, tolik běžný pro dobu „před koronavirem“, některé z cestujících v úterý ráno pobouřil. „Až vás budou třeba strážníci buzerovat kvůli rozestupům – nebo že chodíte po třech: toto je dnešní ranní metro na trase C. Ve špičce interval 10 minut! Mám pocit, že si z nás někdo dělá legraci,“ napsal na facebook Tomáš a zveřejnil video i fotografie mačkajících se lidí, které zvěčnil po šesté ráno.

Video
Video se připravuje ...

Lidé se i přes opatření tísnili v metru, 14. dubna 2020. Tomáš Vlach

V Česku je přitom kvůli koronavirové pandemii vyhlášen od 12. března nouzový stav, lidé musí na veřejnosti nosit roušky, dodržovat odstup, stále také platí zákaz shlukování více než dvou lidí. Zdá se ale, že lidem už otrnulo.

Na vině může být i nový jízdní řád. Od 21. března jezdí pražská hromadná doprava kvůli sníženému počtu cestujících podle prázdninových jízdních řádů, kde jsou intervaly o dvě až tři minuty prodloužené oproti normálu. Právě 14. dubna ale platil jízdní řád s ještě delšími intervaly – do sedmi do rána metro jezdilo po deseti minutách, do devíti pak po osmi, mezi 9. a 19. v intervalu po pěti minutách.

V úseku Pankrác – Pražského povstání totiž Dopravní podnik o Velikonocích vyměnil pražce, a proto tam metro mohlo v úterý jezdit jen v omezeném režimu. „To kromě jiného znamená sníženou rychlost vlaků na maximálně 30 km/h v daném úseku. Omezený režim na lince C platí pouze pro dnešní (úterní, pozn. red.) den, do provedení technickobezpečnostních zkoušek na opravovaném úseku. Od zítřejšího dne bude metro v provozu opět podle aktuálního prázdninového jízdního řádu,“ řekla Blesk.cz mluvčí Dopravního podniku Aneta Řehková.

O 80 procent méně

Podle náměstka pražského primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) jezdilo MHD ještě minulý týden stále o 80 procent méně cestujících než před zavedením opatření. „Pokud tento týden bude počet cestujících jiný, jsme připraveni na to reagovat,“ řekl na tiskové konferenci s tím, že dopravní podnik má dostatek strojvůdců k posílení spojů.

V MHD bylo kromě prodloužení intervalů zrušeno kvůli koronaviru od konce března také otevírání dveří pomocí tlačítka, nástup prvními dveřmi autobusů a prodej jízdenek u řidičů. Vypnuta je ventilace a vnitřní cirkulace vzduchu a autobusy automaticky staví i v zastávkách na znamení.

Fotogalerie
89 fotografií