Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Karlova univerzita přijde kvůli opatřením o 1,5 miliardy. Tratí na menzách i platbách od studentů-cizinců

Autor: ČTK - 
5. dubna 2020
16:04

Rozpočtu Karlovy univerzity způsobí koronavirová krize a s ní spojený dopad na školy výpadek příjmů asi 1,5 miliardy korun. Výpadek způsobí omezení hospodářské činnosti školy i platby od zahraničních studentů, kteří nyní nemohou v Česku studovat, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce v neděli rektor univerzity Tomáš Zima. Ministr školství Robert Plaga (ANO) řekl, že z letošního rozpočtu ministerstva se nebudou krátit příspěvky pro vysoké ani regionální školství, ani pro sport.

Ministerstvo školství jedná podle Plagy s ministerstvy vnitra a zdravotnictví o možnostech, jak by studenti včetně všech ze zahraničí mohli dostudovat ročník.

Rozpočet na Karlově univerzitě bude o 1,5 miliardy nižší než rozpočet připravovaný před 11. březnem. Výpadek bude způsoben činnostmi, které univerzita dělá, tedy hospodářské činnosti, i výpadkem zahraničích studentů,“ řekl Zima. Na UK studuje 8658 zahraničních studentů, kteří tvoří 17,8 procenta z celkového počtu studentů. Zima uvedl, že další ztráty jsou v menzách, kde se nyní vaří 150 obědů, škola ale má celkem 60 000 studentů.

S ministry vnitra a školství hledáme způsob, jak sem dostat studenty, aby dostudovali ročníky, i kdyby to mělo být přes nějaká karanténní opatření. Týká se to i zahraničních studentů samoplátců, což by mohlo ochránit část těch příjmů,“ řekl v neděli Plaga.

Karlova univerzita loni hospodařila s 11,4 miliardy korun, v rozpočtu bylo loni na vědu a výzkum vyčleněno 3,3 miliardy korun. Rozpočet na letošek měl být podobný jako loni. Škola plánovala přibližně miliardové investice, chtěla například otevřít nové sídlo fakulty humanitních věd v pražské Libni či budovu pro matematicko-fyzikální fakultu v Troji. Chtěla také pokračovat v přípravě nového kampusu na Albertově.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa