S kontroverzní sochou maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, oceněnou znalkyní na 13 milionů korun, je na náměstí Interbrigády v pražské Bubenči konec. V pátek ráno k ní přijel jeřáb a z podstavce ji sundal. Podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka tak Praha 6 splnila usnesení zastupitelstva z 12. září 2019. To rozhodlo, že sochu nahradí památník osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Koněva nyní přesunou do prostor firmy, která se specializuje na ukládání uměleckých předmětů. „Pak bude umístěn v Muzeu paměti 20. století,“ řekl Blesk.cz Šrámek. Socha i desky budou muzeu zapůjčeny zdarma a dál zůstanou majetkem Prahy 6. „Potvrzuji za naše muzeum uzavření dohody s městskou částí Praha 6 o dlouhodobé výpůjčce sochy maršála Koněva,“ sdělila pražská radní Hana Kordová Marvanová (STAN).

Samotná socha byla odvezena zhruba po 10:00. Místo včetně přilehlého parčíku je obehnáno páskou a je k němu znemožněný přístup. Na místě hlídkují policisté a bezpečnostní agentura. Někteří kolemjdoucí si místo fotografují a na pásce visí cedule s nápisem „Děkujeme Praho 6, konečně“.

Radnice bude muset ještě nechat odstranit podstavec sochy, na který bude potřebovat zřejmě ještě povolení. Následně vypíše soutěž na podobu nového památníku osvoboditelům. Kdy se na náměstí Interbrigády objeví, zatím není jasné.

Zeman: Morálně neospravedlnitelné

„Pan prezident ostře odsuzuje pokoutní odstranění sochy maršála Koněva. Zneužití krizového stavu považuje pan prezident za morálně neospravedlnitelné,“ uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Starosta Kolář přiznal, že karanténní opatření městské části napomohla, aby se akce obešla bez incidentů a střetů mezi příznivci a odpůrci monumentu. „Upřímně, současná situace nám hrála do karet,“ řekl Blesku. „Ta akce se ale připravovala půl roku, už od zářijového rozhodnutí zastupitelstva. Tedy v době, kdy nikdo o žádném nouzovém stavu neměl tušení,“ dodal.

Koněvovu sochu v Praze vandalové opakovaně poškozovali. Poté, co ji v srpnu neznámý pachatel polil červenou barvou a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) ji odmítl nechat očistit a následně kolem ní nechal instalovat lešení s plachtou, se spory začaly vést na mezinárodní úrovni.

Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6:

Video
Video se připravuje ...

Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, 3. dubna 2020. Aktu.cz

Ruské ministerstvo zahraničí české politiky označilo za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij přirovnal starostu Prahy 6 k nacistickému pohlavárovi. Rusko také pohrozilo odvetnými kroky.

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897 až 1973) se na konci druhé světové války podílel na osvobození části Polska, Slezska a Saska a také Prahy. Později však vedl krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby berlínské zdi. Jeho bronzová socha v nadživotní velikosti stojí v Praze 6 od května 1980.

U sochy maršála Koněva v Praze 6 se 28. prosince 2019 sešli příznivci i odpůrci odstranění sochy:

Video
Video se připravuje ...

U sochy maršála Koněva v Praze 6 se 28. prosince 2019 sešli příznivci i odpůrci odstranění sochy. David Malík

Fotogalerie
75 fotografií