Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koronavirus: Poslední večer před zavíračkou. Jak to Češi v restauracích a barech roztočili?

Autor: veef - 
14. března 2020
08:43

Ve čtvrtek vyhlásila vláda na 30 dnů výjimečný stav kvůli pandemii koronaviru. Úplně poprvé se toto opatření týkalo celé České republiky. Omezení se dotýkalo nejen akcí nad 30 osob, ale také restaurací, které musely zavírat nejpozději v osm hodin večer. Jenže v sobotu ráno přišlo nové nařízení vlády, které zavřelo restaurace kompletně na deset dní.

Jak známo, český národ je národ pivařů. A nic nenesou Češi s větší nelibostí, než když jim někdo omezí přísun jejich oblíbeného moku. V současné situaci ale není zbytí. Na prvním místě je především zdraví obyvatel, ale přísná opatření mohou být pro některé provozovatele, potažmo jejich zaměstnance v důsledku i likvidační

Doma a bez výplaty

Pracuju v Botelu Admirál a ten je až do odvolání zavřený a my zaměstnanci jsme bez práce bez nároku na mzdu. Což vyplývá hlavně z toho, že jsme tu všichni na dohodu. Protože se práce v gastru výrazně omezila a nejspíš bude i hůř, nikde mě teď nepřijmou. Aktuálně tedy přemýšlím, co budu dělat. Nejspíš zkusím nějaký rozvoz, to vypadá jako jediná schůdná varianta,“ komentoval čtvrteční situaci Jakub, číšník z Admirálu.

Omezený provoz, který trval pouze jeden den, by byl dlouhodobě problém i pro restaurace samotné. „Chápeme, že se taková nařízení musí dělat v zájmu ochrany lidí, ale my to pociťujeme opravdu hodně. Už ve čtvrtek hodně lidí rušilo rezervace. Máme starší klientelu, a tak se bojí o své rodiny. Snažíme se situaci zvládnout, takže zavádíme třeba zlevněné obědy s sebou a od příštího týdne začneme nejspíš i s rozvozem,“ popsal nelehkou situaci v pátek večer Oskar Pilař, manažer restaurace U Kašpárka v pražských Strašnicích.

„Já jsem teda pro opatření všema deseti, jen úplně nevím, z čeho pak táta zaplatí nájem. Ve čtvrtek jsme čekali, že si lidé přijdou užít poslední večer, kdy můžou být v hospodě bez omezení, ale u nás byl klid,“ řekla Blesku Dominika Řeháková, dcera majitele restaurace U Nováka, která je jen kousek od Národního divadla.

Poloprázdný Lokál v Dlouhé

Redaktorka Blesk.cz se v pátek večer vydala podívat na provoz oblíbeného Lokálu v Dlouhé. „Už přes obědy jsme viděli, že těch lidí je výrazně méně. V běžný pátek tady u výčepu stojí klidně sto lidí, teď je tu jeden štamgast,“ řekl provozní restaurace Samuel Semjan. „Uvidíme, co bude dál, zatím do práce přestali chodit akorát brigádníci a lidi, co jsme tu měli třeba na půl úvazek. Zaměstnavatel slíbil, že pokud budeme nuceni podnik zavřít, je připraven zaměstnancům dávat výplatu v plné výši,“ dodal.

Jediný štamgast na výčepu, Václav, z přísných nařízení rozhodně nadšený nebyl. „Víte, já moc nerozumím té myšlence, že koronavirus chodí do hospod až po osmé večer. Chodím sem pravidelně už deset let a takhle prázdno jsem tu nikdy nezažil. Teda pokud není půl třetí ráno.“ Jeho slova potvrzuje i výčepní Lukáš: „V tuhle dobu (cca 19:15, pozn. red.) tu bývá tak kolem 300 lidí, teď je jich tu sotva sto. Poslední objednávky na jídlo jsme přijímali v 19:00, na poslední pivo pak v 19:30. Ve 20:00 musejí být všichni pryč, přes to nejede vlak. Personál pak smí zůstat ještě 30 minut."

Zavřené kluby

Nejvíce se přísná nařízení dotkla hudebních klubů a barů, které otevírají až ve večerních hodinách. „Snažíme se nasmlouvané akce přesunout na jiný termín, aktivně jednáme s promotéry, ale některé budeme bohužel muset zrušit,“  řekl Jaroslav Stanko, manager klubu Roxy. Stejný postup volí i třeba v Paláci Akropolis, kteří na svém facebooku napsali: „Na základě mimořádných doporučení zůstanou dveře Akráče do 13. dubna zavřené. Sledujte, prosím, konkrétní akce, kam budeme doplňovat, zdali dojde ke zrušení, či přesunu na jiné datum. Přejeme vám všem pevné zdraví a držme se, ať se brzo zase u nás potkáme. Jsme s vámi, nezapomeňte na nás.“

Většina barů, kam lidé chodí na drink večer po práci, jsou zavřené. Někteří ale byli nuceni se situaci přizpůsobit. „Jsme malý rodinný podnik a tahle situace nás hodně ovlivňuje po existenční stránce. Změnili jsme otevírací dobu, otevíráme teď mnohem dříve, upravili jsme naši nabídku, aby lépe vyhovovala zákazníkům, kteří přijdou přes den, a dokonce jsme přidali další den, kdy máme otevřeno. Naštěstí naši zákazníci jsou skvělí a velmi nás podporují,“ řekl Blesku Patrick Madara​, majitel podniku BOHO café & store.

Na 10 dní zavřeno

Sotva provozovatelé restaurací, barů a dalších gastronomických zařízení našli nějaký kompromis, přišlo v sobotu kolem čtvrté hodiny ráno nové vládní nařízení. Od 6:00 jsou na 10 dní zavřené všechny restaurace s výjimkou provozoven, které neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a vězeňských zařízení. Zákaz se nevztahuje ani na prodej mimo provozovnu, tedy třeba provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny, píše se v usnesení.

villon ( 14. března 2020 10:53 )

Vláda neni schopná zajistit lidem náhubky a proto zakáže lidem žít. A koblihi samozřejmě tleskaj, protože maj zase totalitu po který se jim tak stýskalo. A šéfuje jim bejvalej komouš a estébák, no to je žůžo. Za chvíli zakážou lidem i pr c at a v každé rodině to bude kontrolovat zmocněnec vlády.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa