Obrovské pozdvižení vzbudil v létě vandalismus dvou německých bratrů - v polovině července vzali spreje a na pilíř Karlova mostu načmárali nápis o velikost pětkrát dva metry. Přímo při činu je chytli strážníci.

A teď je to tu znovu! Na jednom z oblouků Karlova mostu se v neděli objevil nápis „Kraków + Moscow = Prague, 8. 3. 2020“ vyvedený v červené a černé barvě. Fotografii zveřejnila facebooková stránka Na Kampě. „Boj proti šedi v podání turistů. Ano, je to Karlův most,“ uvedli její správci. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „Lidé si fakt neváží ničeho. Hnus a smutné!“ komentovala počin neznámých vandalů jedna z uživatelek, rozhořčení neskrývali ani další komentující. 

Kdo za nápisem stojí, zatím není jasné. „Městská policie v souvislosti s Karlovým mostem nepřijala za posledních 24 hodin žádné oznámení na tísňovou linku, ani pěší hlídka nezaznamenala žádné protiprávní jednání,“ řekla Blesk.cz mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová s tím, že podle fotografie, kterou mají strážníci k dispozici, se jedná o zeď pod mostem, kde nejsou umístěny kamery.

Případem se zabývají policisté. „Z veřejného prostoru jsme získali informace o tom, že byl posprejovaný Karlův most. Z toho důvodu se věcí zabýváme pro podezření z trestného činu poškození cizí věci a zjišťujeme okolnosti,“ uvedla jejich mluvčí Violeta Siřišťová.

TSK jedná o odstranění

Technická správa komunikací (TSK) se o případu dozvěděla v pondělí ráno. „Celou situaci řešíme s odborem památkové péče pražského magistrátu, Národním památkovým ústavem i Galerií hlavního města Prahy, která nám doporučila restaurátora. Ten vypracuje zprávu pro odbor památkové péče. Doufáme, že nápisy budou moci být během několika dní odstraněny,“ řekla Blesk.cz mluvčí TSK Barbora Lišková.

Mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Jana Hartmanová odpoledne doplnila, že odborníci z ústavu byli spolu se zástupci magistrátu a TSK na místě. „Byly odebrány vzorky k provedení zkoušky, na základě které bude určena nejvhodnější metoda čištění. NPÚ jako odborná organizace doporučí nejvhodnější technologický postup, volba restaurátora a sjednání konkrétní zakázky na odstranění je poté plně v kompetenci vlastníka či správce památky, tedy TSK,“ dodala Hartmanová.

Němci (23 a 31), kteří se na více než 600 let staré památce vyřádili v červenci, si už verdikt vyslechli. Dostali roční podmínku, pokutu 100 tisíc a soud je na pět let vyhostil ze země. Mladší se ke všemu přiznal, starší ale s trestem nesouhlasil s tím, že on nesprejoval, a tak se odvolal. Svědci nicméně shodně potvrdili, že sprejovat viděli oba bratry. Za poškození cizí věci jim hrozilo až tříleté vězení.

Nápis přes noc zmizel

Restaurátoři nápis začali odstraňovat 27. července a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. Podle smlouvy za to měli dostat 40 000 korun. V noci na 28. července ale graffiti neočekávaně zmizelo. K odstranění se následně přihlásil Miroslav Černý. Uvedl, že nápis odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry. Laboratorní výsledky ukázaly, že zdivo mostu nebylo nečekanou akcí poškozeno.

I v minulosti už most čelil náporům vandalismu. Jiní pachatelé jeho část posprejovali v roce 2016. V září 2017 pak osmačtyřicetiletý cizinec popsal fixem sochu svatého Františka. Soud mu uložil trestním příkazem půlroční podmínku, tříleté vyhoštění a povinnost nahradit způsobenou škodu 15 000 korun.

Fotogalerie
32 fotografií