Provoz na trati u Měšic u Prahy ochromila v neděli kolem 14:20 mimořádná událost. Osobní vlak, který jel z Masarykova nádraží v Praze směrem do Mladé Boleslavi tam projel návěstidlo s návěstí „stůj“. Po téže koleji měl přitom projíždět rychlík mířící na opačnou stranu, z Tanvaldu do Prahy. „Provoz byl zhruba na dvě a půl hodiny omezen,“ řekl Blesk.cz mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal s tím, že ke srážce ani žádnému zranění nedošlo.

Vlaky podle mluvčí Správy železnic, která případ šetří, Nely Friebové zastavily 220 metrů od sebe, cestovalo v nich 32 lidí. „Zabezpečovací zařízení ve stanici Měšice u Prahy bylo v době události v pořádku a na daný stav reagovalo, okamžitě došlo ke změně návěstního znaku protijedoucímu vlaku na návěst ,Stůj' dříve, než použil výpravčí generální stop jako další bezpečnostní prvek,“ popsala Friebová. „Proč vlak návěstidlo projel, je v současné době v šetření,“ dodala.

Na nedalekém přejezdu ve Zloníně se spustily závory a blikala výstražná světla, což trvalo desítky minut. Řadě řidičů bylo čekání dlouhé, a tak se podle agentury Aktu.cz rozhodli cestu přes koleje risknout!

Takto hazardovalo podle agentury osm řidičů. „Je to hrubý přestupek, za který by řidič mohl přijít až na šest měsíců o řidičský průkaz, dostat sedm trestných bodů a pokutu ve výši 2,5 až 5 tisíc korun,“ vysvětlil Blesk.cz dopravní expert Roman Budský z platformy Vize 0. Vjezd na koleje by měla auta povolena pouze v případě, že by jim k tomu zaměstnanec dráhy dal jasný ústní pokyn. Podle Aktu.cz byl na místě muž, který řidiče nabádal, aby přes koleje přejeli s tím, že jim nebezpečí nehrozí, o zaměstnance dráhy se ale nejednalo. 

Oznámení o neukázněných řidičích dostali také policisté, když ale dorazili na místo, žádného hazardujícího řidiče už nenachytali, uvedla jejich mluvčí Eva Hašlová. 

Hazard i v Řeporyjích

Není to přitom ani měsíc, co vzbudil pohoršení případ z pražských Řeporyjí, který zveřejnil tamní starosta Pavel Novotný (ODS). Kamery zachytily trojici žen, jak s 13 dětmi přebíhají železniční přejezd v momentě, kdy jsou spuštěné závory a blikají výstražná světla. Policisté případ prošetřovali kvůli podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, ženy ale podle nich trestný čin nespáchaly. Kamera, která řeporyjský přejezd snímá, zachytila během několika dní desítky podobných přestupků. 

Video
Video se připravuje ...

Vlak v Měšicích projel návěstidlo, řidiči pak projížděli přes přejezd na červenou. Aktu.cz

Fotogalerie
7 fotografií