„Máme co v něm vystavit. A koneckonců, prehistorické doby jsou velice důležité a mají je návštěvníci v oblibě. Víme to podle toho, kolik lidí a škol chodí do naší nyní malé expozice,“ řekla Strnadová. Město mělo v minulosti archeologické muzeum v zámečku na Hanspaulce. Ten ale někdejší vedení města v roce 1993 prodalo.

Muzeum Prahy má ve vlastnictví 1,13 milionu sbírkových předmětů. Ze zákona musí uchovávat pražské nálezy, které učiní nestátní archeologické instituce. „Současný stav je takový, že pokud převezmeme vše, co se tady do této chvíle vykopalo, tak nám stoupne počet předmětů na osm milionů. A proto se domnívám, že by vybudovat archeologické muzeum bylo namístě,“ řekla Strnadová.

Dlouhodobě muzeu chybí prostory pro expozice 19., 20. a 21. století a stálou expozici nahrazuje dočasnými výstavami. „Dlouhodobě se ucházíme o nedaleký Desfourský palác, který patří městu. Vypadá to, že bychom jej mohli letos získat,“ řekla Strnadová. Palác nabízí dvě patra výstavních prostor. Projekt, posudky a oprava domu by podle ředitelky v případě schválení městem trvaly asi sedm let. „I kdybychom palác měli, má smysl druhá budova na Těšnově. Světové metropole s takovou historií, jako má Praha, mají své archeologické muzeum,“ řekla. Vedení muzea má zájem také o Clam-Gallasův palác na rohu Husovy ulice a Mariánského náměstí.

Muzeum k výstavbě nové budovy na Těšnově připravilo výstavu prací studentů architektury pražského ČVUT. K vidění jsou návrhy studentů Ladislava Lábuse a Romana Kouckého. Výstava se pro veřejnost otevře 19. února a potrvá do 13. června.

Dvouletá rekonstrukce

Starou budovu na Florenci navíc od letošního června čeká rekonstrukce. „Chtěli bychom zavřít Pražskou muzejní nocí, která bude 13. června. Takže od druhého dne by mělo být zavřeno. Doufáme, že nám bez problémů proběhne veřejná soutěž na dodavatele a zhotovitele stavby. To může naše plány ohrozit, ale věřím, že to máme dobře připraveno a že se to nestane,“ řekla Strnadová.

Opraví se všechny povrchy, podlahy či elektrické a vodovodní rozvody. V budově u zadního vchodu vznikne výtah, jenž už schválili památkáři - muzeum má totiž pouze plošiny pro vozíčkáře, kterými ale není možné se dostat do nejvyššího patra.

Exponáty budou po dobu rekonstrukce vystěhovány. Každý z nich má své vlastní místo v depozitáři, kam bude převezen. Jediným, který zůstane na místě, je Langweillův model Prahy. „Ten bude muset zůstat v jakémsi sarkofágu na místě, ten stěhovat dost dobře nemůžeme,“ řekla Strnadová.

Přesné náklady rekonstrukce zatím nejsou známé, neboť bude záležet na výsledku zmíněného tendru na dodavatele. Podle odhadů by měly vyjít na asi 120 milionů korun a dalších asi 30 milionů spolknou restaurační práce. Fasáda budovy byla obnovena v minulosti.

Fotogalerie
7 fotografií