Cílem je zapojit včas lidi do rozhodování o projektech a zvýšit jejich informovanost. Nyní se takzvaná participace odehrává především na úrovni městských částí. To znamená, že lidé nemají možnost se vyjádřit k celoměstským tématům. „Taková situace zvyšuje riziko, že veřejnost bude reagovat na navrhované změny v pozdních fázích příprav projektů a koncepcí, čímž samozřejmě dojde k nárůstu nákladů na jejich realizaci,“ píše se v dokumentu schváleném radními.

Koordinátor bude zajišťovat nejen zapojení obyvatel do rozhodování, ale rovněž bude projekty koordinovat napříč odbory městských částí nebo zajistí spolupráci městských institucí s tou kterou radnicí. „Pokud od začátku projektu zapojíme občany a informujeme je, tak se sice může zdát, že se proces zbržďuje, tak v konečném důsledku proces schvalování bude rychlejší. Když se najde shoda na začátku, je pak vše rychlejší,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Koordinátoři budou řešit například chystané rekonstrukce ulic. „Přímo se to dotýká lidí, kteří tam žijí. Konkrétní projekty ještě nejsou určeny, budou si je nyní městské části vybírat,“ řekl Scheinherr. V minulosti obdobný postup město použilo při přípravě rekonstrukce Vinohradské ulice.

V pilotní fázi se do projektu zapojí desítka městských částí. Mezi nimi jsou mimo jiné Praha 1, 3, 5, 14 nebo Zbraslav a Běchovice. Jako náhradníci byly vybrány Praha 11 a Klánovice. V každé ze zmíněných městských částí bude zřízena jedna pozice koordinátora. Podle Scheinherra je možné, že v některých částech bude tento člověk pracovat na částečný úvazek.

Město má připraveno ve schváleném rozpočtu navíc 50 milionů korun na takzvané participativní rozpočty, kdy lidé hlasují o tom, do kterých projektů dá radnice část svého rozpočtu.