Starostové a představitelé jiných městských částí, poslanci, senátoři i rozvášnění obyvatelé – ti všichni se zájmem sledovali, jak dopadne „politický převrat“ v Praze 1, v rámci kterého se členové dosavadní koalice z uskupení My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL a Iniciativa občanů) „spřáhli“ s dosud opozičními stranami ODS, ANO a TOP 09, čímž vyšachovali své bývalé koaliční partnery z Prahy 1 Sobě, Zelených a Pirátů. K převaze jim stačilo těsných 13 hlasů z 25členného zastupitelstva.

„Zastupitelstvo bylo samozřejmě plné emocí a napjaté atmosféry. Jednalo se o odvolání starosty i rady, to je vždycky hodně rozjitřené,“ popsal Hejma. Ten si něčím takovým prošel už v minulosti. Coby starosta Prahy 1 za ODS byl uprostřed svého mandátu odvolán v roce 2009, a to dokonce i zastupiteli vlastní partaje.

Totální destrukce radnice

Nynější starosta, který vzešel z jednání mimořádného zastupitelstva po šesti hodinách při tajném hlasování poměrem hlasů 14 pro a 5 proti, uvedl, že k současnému vyhrocení situace v Praze 1 přispělo především manažerské selhání Pavla Čižinského, kterému v předešlé koalici dělal místostarostu.

„Mysleli jsme, že ve spolupráci s těmi aktivistickými uskupeními, ať už se jednalo o Prahu 1 Sobě a Piráty, tak dáme dohromady s naší zkušeností dobrou synergickou koalici, která by mohla pro Prahu 1 přinést něco nového. Bohužel se po více než roce fungování ukázalo, že je nefunkční,“ vysvětlil Hejma, který dříve do médií hovořil o destrukci radnice.

Hlasy na to, že na radnici není vše tak jak má být, zněly během loňského podzimu i z řad Pirátů. Konkrétně bývalý radní David Bodeček (Piráti) dokonce hrozil svou rezignací, nedají-li se věci na radnici do pořádku.

„Destrukce byla způsobená právě i tou nezkušeností,“ líčí Hejma. „Hnutí Praha Sobě vzniklo před volbami a zvítězilo na vlně Jana Čižinského. Došlo k tomu, že začali odcházet dobří úředníci, odborníci a další erudovaní lidé, kteří na úřadu městské části pracovali dlouhodobě. Naopak tam byli přijímáni lidé bez zkušeností, na pozice asistentů či poradců, a ti činili nátlak na úředníky, kteří svou práci vykonávali dobře.“ Na úřadu se podle Hejmy s posvěcením Prahy 1 Sobě, Pirátů i Zelených pohybovali také bezdomovci, kteří se podle něj chovali „dost neurvale“.

Kostlivci ve skříni

Na zastupitelstvu padala kritika na představitele bývalé, ale i nově vzniklé koalice. Jedním z palčivých bodů je například skutečnost, že ji tvoří někteří trestně stíhaní politici. Na to Hejma odpověděl, že „je podstatné, že jsou občansky bezúhonní. Dokud soud nerozhodne, tak nejsou vinni.“

Video
Video se připravuje ...

Petr Hejma Redakce Blesk

Zároveň také padaly hlasy o návratu starých pořádků z dob vlády bývalého starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09), který byl v mnoha ohledech kontroverzně vnímaným politikem. Lomecký však už dříve post zastupitele opustil a zrovna tak odešel i z TOP 09. Hejma Blesku potvrdil, že pokud by Lomecký v TOP 09 zůstal, ke koalici s tímto subjektem by nedošlo. „Jeho rezignace na posty byl pro nás impuls pro to, že jsme kývli na spolupráci s TOP 09 v tak úzké podobě,“ odmítá Hejma tvrzení o „návratu starých časů“.

Koalice změny s jiným kurzem?

Jelikož byl nový starosta již s předstihem kritizován za možné směřování radnice ohledně konkrétních projektů, a to konkrétně od Prahy Sobě i Pirátů, zeptali jsme se, čím se radnice pod jeho vedením hodlá konkrétně zabývat. „Určitě se budou měnit pravidla pro parkování,“ uvedl Hejma za příklad.

„Musíme vynutit větší respektování zóny parkování pro rezidenty. V současné době nemáme jejich vozidla označená a nemáme vizuální kontrolu. Musíme vrátit vizuální kontrolu a za druhé také eliminovat SMS systém,“ řekl Hejma. „Pro návštěvníky vytvoříme nabídku parkování v jiných zónách, než jsou modré. Chceme je také motivovat k podzemnímu parkování, například v Rudolfinu či u Národního divadla.“

Změny v Husově ulici

Později v rozhovoru pro ČTK uvedl, že nová koalice plánuje zrušit obrácení jednosměrnosti Husovy ulice, v důsledku kterého nyní řidiči neprojedou na Mariánské náměstí. To bylo součástí souboru dílčích úprav dopravy v centru města, který bývalý radní pro dopravu David Skála (Praha 1 Sobě) připravoval a z něhož bylo zatím uskutečněno také znemožnění vjezdu z Ostrovní do Spálené ulice. 

„Z Husovy ulice jsou absolutně nenadšeni rezidenti bydlící v Betlémské čtvrti, takže to zrovna nebylo úplně šťastné,“ řekl starosta. „Chtěl bych to zase otočit a dát to do pořádku, protože to byla zrovna akce, která nebyla dobře projednaná s veřejností, nebylo to ani pořádně projednáno na dopravní komisi,“ uvedl dále.

Ohledně dopravy uvedl ve Studiu Blesku na pravou míru některá tvrzení, která podpořili jak Pavel Čižinský, tak primátor Zdeněk Hřib (Piráti), že Praha 1 pod novou koalicí bude blokovat například zavedení tramvajové trati na horní část Václavského náměstí či jiné projekty. „Naopak, my budeme zachovávat kontinuitu spolupráce, podporovat projekt tramvají na Václavském náměstí, omezování hazardu či buskingu a další věci,“ uvedl Hejma. Ohledně hazardu například radnice už vyhlásila nulovou toleranci.

Starosta též připustil zaměření se na tzv. pivní kola, kterými v ulicích centra jezdí hartusiví turisté, i na problém airbnb. „V centru už máme stejné množství lůžek v hotelích, jako u airbnb. Budeme se to snažit regulovat, dostat to pod kontrolu a chceme najít legislativní řešení,“ sdělil. Mimo jiné též v budoucích plánech nastínil nové stanovisko radnice Prahy 1 ohledně nemocnice Na Františku, která by podle Hejmy měla zůstat v majetku Prahy 1 a ne celého města, jak bylo v plánu.

Zklamaný exstarosta

Zatímco pro Petra Hejmu nastává období plné výzev, Pavel Čižinský musí polykat trpké plody. V čele Prahy 1 seděl coby starosta rok a tři měsíce po posledních komunálních volbách. „Je to lidské zklamání,“ nechal se pro Blesk.cz slyšet ohledně svého odvolání, k němuž podle něho nebyl důvod. Pro hnutí Praha Sobě se jedná o první velkou prohru. Z komunálních voleb totiž jejich zástupci vzešli coby přední činitelé na poli radnic Prahy 1 a Prahy 7, kde vládne Čižinského bratr a předseda hnutí Jan (Praha Sobě), tak i na poli magistrátu. Dění na Praze 1 však od ledna budou moci ovlivňovat pouze jako opoziční zastupitelé.

Fotogalerie
28 fotografií