Ohňostroj bude, oznámil spolek Ohňostroj pro Prahu. Ten se o zajištění novoroční pyrotechnické show začal zasazovat poté, co tradiční ohňostroj magistrát zrušil a nahradil ho videomappingem. Klíčové bylo zajistit dostatek financí. Původně organizátoři oznámili, že budou potřebovat milion. Sbírka měla končit v neděli, organizátoři ji ale prodloužili, lidé dosud poslali zhruba 200 tisíc korun. „Přispět dál chtějí lidé i firmy. A pokud se nezdaří vybrat potřebný milion korun, ohňostroj bude prostě menší než ty minulé,“ uvedl Jan Šaršoun, předseda spolku, jehož členové nepočítají ani s žádným honorářem – vše vloží do pyrotechniky. 

Spolek spolupracuje s realizátory pěti posledních novoročních ohňostrojů v Praze. „Jsme rádi, že jsme spolupráci navázali, protože tak máme k dispozici neuvěřitelné know-how, a i díky tomu jsme dokázali celý projekt dotáhnout před zdárný konec,“ říká Šaršoun. Odpálen bude 1. ledna v 18:00 v bastionu u parku Folimanka. Místo poskytla organizátorům Praha 2, která nad akcí drží záštitu.

Jenže ne všichni mají z novoročního ohňostroje radost. Za poslední dva dny se bez větší invence povedlo Petru Švehlovi, aktivistovi bojujícímu za zrušení klasických ohňostrojů, získat na 150 podpisů rozhořčených Pražanů, kterým pyrotechnická show leží v žaludku. „Tahle přežitá zábava přináší spoustu negativ, která mají vliv na volně žijící zvířata, seniory, domácí zvířata a má nežádoucí efekt i na ovzduší, do kterého se uvolňují karcinogeny,“ vysvětlil pro Blesk.cz Švehla, který sepsal otevřený dopis, k němuž se obyvatelé svými podpisy připojují.

Ještě v létě jsem se radoval, když jsem komunikoval s primátorem Hřibem. Nejprve se mi povedlo zrušit ohňostroj při slavnostech Navalis... Následně přišla skvělá zpráva z magistrátu o novoročním videomappingu, která mě vážně potěšila,“ popisuje Švehla. 

Přestože podpisy přibývají a aktivisté neztrácí naději, radnice Prahy 2 o zrušení záštity nad ohňostrojem neuvažuje. „Rada městské části udělila novoročnímu ohňostroji záštitu a souhlasila s jeho uspořádáním na svém pozemku zejména z toho důvodu, že se ztotožňuje s kampaní organizátorů ohňostroje s názvem ‚Nebudu střílet‘,“ odvolávala se mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová s poukazem na kampaň spojenou s novoročním ohňostrojem, která se věnuje rizikům amatérského používání pyrotechniky a dopadům na život a zdraví lidí i zvířat.

Ohrožená zvířata

Aktivisté však upozorňují na to, že právě odpálením pyrotechniky ve Folimance dojde k ohrožení volně žijících druhů živočichů v parku a přilehlém potoku Botiči. Místo obývají obecně chráněná zvířata jako králíček obecný, sýkora koňadra a sýkora modřinka, ohrožená veverka obecná i silně ohrožení živočichové jako kavka obecná a ledňáček říční.

Naštvaní obyvatelé metropole doufají, že pořadatelé zaplatí více než jen pokutou. „Měli bychom jít s dobou a nepodporovat přežitky,“ řekl Švehla, který se zlobí na obejití města. Když se odpůrcům pyrotechniky nepodaří show zastavit letos, budou podle něj za zrušení bojovat dál prostřednictvím celorepublikových zákazů Stop petardám.

Podle inspekce je nevhodné pořádat ohňostroj na Vltavě a jejích březích. „Tok řeky Vltavy a přilehlé břehy toku v centru Prahy jsou celoročně významným stanovištěm vodního ptactva. Z uvedeného důvodu je pořádání pyrotechnických akcí v inkriminovaných lokalitách mimořádně nevhodné,“ vyjádřila se k situaci Radka Nastoupilová, tisková mluvčí České inspekce životního prostředí.

Podle Prahy 2 se nabízí otázka, zda by vůbec nejlepší nebylo zavést ohňostroj o silvestrovské půlnoci. „Na místě je však zvážit, zda dosavadní tradici do budoucna nepozměnit a neuspořádat jeden organizovaný ohňostroj v půlnoci z 31. prosince na 1. ledna, tak aby se Praha s důstojnou a tradiční oslavou příchodu Nového roku zařadila mezi ostatní významné světové metropole,“ dodala Zoulová.

Odpaliště
Autor: Ohňostroj pro Prahu

Fotogalerie
10 fotografií