Děsivě vypadající nehoda se stala u křižovatky ulic Jarníkova a Roztylská kolem deváté ráno. Autobus pražské MHD plný dětí z nedaleké mateřské školky Benjamínek vrazil zezadu do jiného, který stál na místě a v němž seděl jen řidič. 

Více než rok od nehody policisté případ kvalifikovali jako obecné ohrožení z nedbalosti. „Šedesátiletý řidič byl obviněný ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti, za což mu v případě odsouzení hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi,“ sdělila v lednu 2021 policejní mluvčí Violeta Siřišťová. „V případu evidujeme dvaadvacet poškozených osob,“ dodala s tím, že obviněný je právě řidič autobusu MHD.

Záchranáři kvůli nehodě vyhlásili traumaplán. Na místo kromě lékařské posádky, inspektora, tří záchranářských posádek a vrtulníku vyrazil také speciální vůz Atego. Po desáté hodině byli už pacienti vytřídění. „Po prvotním ošetření a zajištění na místě směřují už pacienti se středně vážnými zraněními v sanitkách do nemocnic,“ řekla tehdy mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Prvotní informace hovořily celkem o 30 zraněných, později záchranáři upřesnili jejich počet na 18. „Z toho je pět dospělých a zbytek děti okolo čtyř let věku. Převážně se jednalo o pohmožděniny. Letecky byla transportována žena s úrazem hlavy,“ upřesnila mluvčí. Pacienty převezli do motolské, vinohradské a Thomayerovy nemocnice. Řidič DPP, který byl nejvíc „na ráně“, nakonec do nemocnice nejel. Podle Poštové ho bolela ruka, ale odvézt do nemocnice ani přes opakované nabídky záchranářů nechtěl.

Děti, které neodvezly sanitky, našly podle redaktora Blesk.cz zázemí v nedaleké jídelně. Staraly se tam o ně paní učitelky ze školky, policisté, hasiči i zdravotníci, postupně si je odvedli rodiče. Traumaplán záchranáři kolem jedenácté, tedy zhruba dvě hodiny po srážce, ukončili.

Děti z nabouraného autobusu našly zázemí v nedaleké jídelně.
Autor: Policie České republiky

Proč k nehodě došlo?

V autobusu MHD v době srážky sedělo podle policejní mluvčí Violety Siřišťové 22 malých dětí a několik dospělých. Druhý autobus stál na místě prázdný, byl v něm jen řidič. Řidiče DPP nejspíš oslnilo sluníčko a do stojícího autobusu zezadu narazil. Okolnosti nehody zjišťují policisté, dechová zkouška na alkohol byla u obou řidičů negativní. 

DPP na Chodov vyslal evakuační autobus. Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky nehodu zajistily dvě jednotky, na místo dorazil i psycholog pražských hasičů.

Takhle se záchranáři, hasiči a policisté starají o děti:

Video
Video se připravuje ...

V Jarníkově ulici na Chodově se 4. prosince 2019 srazily dva autobusy, zranily se hlavně děti. Václav Burian

Fotogalerie
37 fotografií