Podle radního se v poslední době řada kolektivních rozhodnutí vedení městské části neshoduje s jeho představami o fungování jeho gesce i úřadu městské části. „Musím s lítostí konstatovat, že radnice Prahy 1 v současné chvíli nefunguje tak, jak by měla. Za rok naší společné práce bychom měli být mnohem dále a uvědomuji si, že i já mám značný podíl na celkovém výsledku,“ uvedl. Dodal, že stávající koalici považuje na nejlepší možnou a že mluví pouze za sebe, nikoliv za celý zastupitelský klub Pirátů.

Radní v dopise vyzval Čižinského a další lidi z vedení městské části k vyřešení deseti problémů. První tři se týkají personální situace na úřadě, která je podle něj tristní. Problém podle něj představuje „ukončování pracovních poměrů s klíčovými zaměstnanci bez předchozí konzultace v rámci koaličních partnerů“, stejně jako obsazování vedoucích pozic a poddimenzované personální obsazení některých odborů. Oddělení vnějších vztahů podle něj „nepracuje na rovnoměrném vytváření pozitivního mediálního obrazu všech členů koalice podle volebního výsledku, což škodí zejména klubu Pirátů“.

Dokončení privatizace

„Opakovaně po roce spolupráce žádám o podepsání programového prohlášení rady v původní verzi z konce roku 2018 a stanovení si klíčových cílů,“ uvedl Bodeček. Žádá také nastavení pravidelných koaličních jednání, přípravu koncepce bytové politiky a plánu ztransparentnění a zefektivnění práce úřadu. Radnice by podle něj měla dokončit privatizaci bytů u vybraných desítek případů, u nichž proces privatizace pokročil. Radní odmítl také zásahy ostatních členů rady do svých gescí.

Čižinský ocenil, že Bodeček na problémy otevřeně upozornil. „S kolegou Davidem Bodečkem jsme si už dohodli schůzku a jsem si jistý, že problémy odstraníme, pokud si rozdělíme jejich řešení a všichni koaliční partneři společně přiloží ruku k dílu,“ uvedl. Dodal, že v politických otázkách, jako je prodej bytů, bude nutné dosáhnout koaliční shody.

Lákání úředníků

„Co se pak týká úřadu, za ten je odpovědný primárně tajemník (František Dvořák), kterého jsme zdědili po předchůdcích a který zatím odmítá rezignovat,“ uvedl starosta. Doplnil, že vedení radnice pracuje z důvodu „jasných pochybení“ na jeho odvolání. Pokud jde o nedostatek lidí, veřejná správa má podle něj problém nalákat kvalitní zaměstnance za tabulkové platy.

Loňské volby v první městské části vyhrála Praha 1 Sobě, která získala šest mandátů v 25členném zastupitelstvu. Druhá byla ODS s pěti křesly a třetí Piráti se čtyřmi mandáty. Volební koalice My, co tady žijeme obsadila rovněž čtyři křesla. TOP 09, která v minulém volebním období vládla společně s ODS a ČSSD, získala tři mandáty. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO se dvěma křesly a Zelení s jedním.
Fotogalerie
5 fotografií