Podle tehdejšího radního pro majetek Prahy 8 Radomíra Nepila (ANO) byla dohoda taková, že v případě prodeje noví majitelé dům a byty v něm zrekonstruují a dále se o ně budou starat

„Bral jsem to tehdy čistě bez emocí, čistě manažersky a z ekonomického pohledu. V danou chvíli nebylo pro městskou část držení těch domů výhodné a nebyla schopná se dohodnout se spoluvlastníky. Spoluvlastníci jasně předem deklarovali a písemně to doložili, že mají zájem byty zrekonstruovat a dále se o ně starat,“ uvedl Nepil pro pořad Reportéři ČT, kteří o prodeji informovali jako první. 

Prapodivný kšeft?

Z plánu ale sešlo. Restituentky obratem dům prodaly společnosti Carolina Corner. Inkasovaly přitom 49 milionů. Podle reportáže publicistického magazínu Reportéři ČT dům dalšímu vlastníkovi navíc předaly ještě předtím, než byla podepsána smlouva s městem; prodávaly tak i polovinu domu, kterou tehdy ještě nevlastnily. 

Nevýhodný prodej domu v Karlíně kritizuje opozice, připomínky k němu má i realitní odborník David Pátek. „Je to dům v městské části Karlín. Je to čtyři minuty pěšky od metra Křižíkova, přímo u domu je tramvajová zastávka. Jedná se o nejlukrativnější část v Karlíně. Ten dům má 36 bytových jednotek, k tomu dva nebytové prostory. Jeho tržní hodnota v téhle lokalitě je někde mezi 180 až 200 miliony korun,“  uvedl v pořadu České televize.

Bývalý radní pro majetek Nepil s jeho tvrzením ale nesouhlasí. Cena se podle něj určovala znaleckými posudky.

Musíte se vystěhovat!

V souvislostii s nevýhodným prodejem nemovitosti vyšla najevo další nepříjemnost. Nový majitel upustil od dohody bývalých majitelům a radnice Prahy 8, že dům a byty v něm zrekonstruují a budou se o se o ně dále starat, místo toho vlastník, společnost Carolina Corner, vyzvala všechny k vystěhování. 

U soudu se chtějí bránit dvě poslední nájemnice, které v bytě s regulovaným nájemným, které je nižší než tržní, zůstaly bydlet a nemají, kam jít.